Riksteatern

Allan Edwalls sånger och Kristina Lugns texter i Det sitter någon på vingen

Dela
Bejublade Det sitter någon på vingen, som spelades för utsålda hus på Teater Brunnsgatan Fyra efter urpremiären 2010, bygger på sånger av Allan Edwall och dikter av Kristina Lugn och är en kärleksförklaring till människan och hennes tillkortakommanden. Riksteaterpremiär i Hemse den 13 februari.

Tre änglar reser genom ett Sverige i förändring. Deras uppdrag är att höra hur människorna har det för att därefter rapportera sina iakttagelser till högsta instans. Hur står det egentligen till med människornas välfärd? Vad ska stå i verksamhetsberättelsen om Sverige?

Riksteatern tar våren 2013, i samarbete med Selma Produktion och Teater Brunnsgatan Fyra, ut den hyllade Det sitter någon på vingen på turné i Sverige. Det blir en resa genom Allan Edwalls och Kristina Lugns universum, där Fredrik Söderberg gett Edwalls musik ny kostym och lekfull karaktär.

För regin står Jacob Hirdwall och medverkar gör Tobias Ekstrand, Fredrik Söderberg och Andreas Liljeholm.

- Jag har ända sedan jag började arbeta med föreställningen velat åka ut i Sveriges landsändar, städer, bygdegårdar, föreningar och teatrar. I en tid när demokratiska värden sats på spel behöver vi alla en släng av Edwall och Lugn. En kram i vintermörkret som gör att vi känner oss mindre ensamma, säger Andreas Liljeholm som också står för dramatiseringen.

Med: Andreas Liljeholm, Tobias Ekstrand och Fredrik Söderberg Dramatisering: Andreas Liljeholm Musikarrangemang och ljuddesign: Fredrik Söderberg Regi: Jacob Hirdwall I samarbete med Selma Produktion och Teater Brunnsgatan Fyra.

Pressröster om föreställningen: Det är bara att springande ta sig till Brunnsgatan och denna lätt hypnotiska och surrealistiska föreställning(...) En fullträff är den i alla händelser. DN, Leif Zern

En mycket välkomponerad föreställning, med fint samspel mellan människor och teknik... Det är roligt och starkt berörande. SvD, Sara Granath

Tröst till folket... De fångar också stråk av den sortens ångest som är kallsvettig och gulblek och inte lämpar sig för vemodsmys. Aftonbladet, Jenny Aschenbrenner

Politisk poesi med små bokstäver och stor musikalitet… En genomgående värme i denna nytolkning som har en egen modern ton - och som kopplar in sig i samtiden på flera sätt. Nummer, Maina Arwas

Turnéplan: Hemse (13/2) Valdemarsvik (15/2) Alstermo (17/2) Förslöv (19/2) Lomma (22/2) Falkenberg (23/2) Värnamo (25/2) Vadstena (3/3) Jokkmokk (10/3) Storuman (12/3) Sollefteå (14/3) Timrå (16/3) Gävle (17/3) Edsbyn (18/3) Leksand (19/3) Köping (20/3) Norrtälje (23/3) Nyköping (25/3) Eskilstuna (26/3) Nora (28/3) Med reservation för ändringar.

Pressbilder finns för nedladdning på www.riksteatern.se/press

Kontakter

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Mimmi Fristorp Fagerholm, pressansvarig Riksteatern 08-53199354 mimmi.fristorp@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye