Riksteatern

Lena Adelsohn-Liljeroth och Mikael Damberg håller tal under Eldfesten

Dela
Den 19 mars mellan kl 18.00 och 21.30 firas Eldfesten/Chaharshanbe soori, en fest för vårens och ljusets återkomst, i Kungsträdgården i centrala Stockholm. Kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth och Socialdemokraternas Mikael Damberg besöker Eldfesten och kommer att hålla var sitt tal. Kvällen bjuder på ett stort artistuppbåd, mat, humor och pyroteknik. Festen firas även i Göteborg, Malmö och Västerås samma kväll. Med Eldfesten fortsätter Riksteatern, kulturföreningen Farhang, Eldfestkommittén, ABF och en mängd iransk-svenska föreningar sitt samarbete för kultur, demokrati och mänskliga rättigheter.

Den 19 mars välkomnas våren med Eldfesten, eller Charshanbe soori (som betyder röd onsdag) som högtiden heter på persiska. Det är en stor folkfest som förutom talen av Lena Adelsohn- Liljeroth och Mikael Damberg firas med eldar, musik, dans och mat.

Kvällen leds av den internationella komikern Max Amini som har hyllats för sin humorshow på amerikanska tv-kanalen NBC. Han är även grundare av stand up comedy-gruppen ”Exotic Import” som består av andra generationens amerikaner med ursprung från olika kulturella bakgrunder.

Bakgrund Eldfesten är en förfest till nyårsfirandet Norouz. Eldar tänds för att fira solens, ljusets och vårens återkomst. Man samlas kring eldarna, hoppar över dem och sjunger rituella ramsor. Det gamla som förbränns i lågorna lämnar plats för det nya. Det är sed att äta torkade nötter, bär och den varma soppan Ash Reshte.

Högtiden har firats i nästan 4000 år av många olika folkslag utan att begränsas av nationsgränser och språkbarriärer. Det har därför genom historiens gång varit förbjudet att fira Eldfesten eftersom den ansetts utgöra ett hot mot den nationella/religiösa/etniska identitet som makthavarna velat etablera. Till exempel så har den nuvarande regimen i Iran förbjudit firandet, men traditionen är så pass djupt rotad så att den firas varje år. Eldfesten är en samproduktion mellan Riksteatern, Kulturföreningen Farhang, Eldfestkommittén och ABF.

I samarbete med: Canal Global, Barn och ungdomsföreningen Khane Samad Behrangi, NIMA Iranska barn- och ungdomscenter, X.Cons, , Persian Art, Priska film, Itanska pensionärers förening i Stockholms län, Jebhe melli Iran i Sverige, Solidaritetcenter för iranier och svenskar, musikföreningen Nava, Föreningen Yari, Stockholm Zoroastriska förening, Radio Shahrvand, föreningen Mezanderani, samt Studentföreningen PerSIS

Stockholm: Kungsträdgården, tisdag 19 mars, kl 18:00-21:30. Fri entré.

Malmö: Folkets Park, tisdag 19 mars, kl 18:00-21:00. Fri entré. Göteborg: Heden, tisdag 19 mars, kl 17:00-22:00 Fri entré. Västerås: Sigmatorget, tisdag 19 mars, kl 18:00-21:00. Fri entré.

Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna: Johanna Broman, tf pressansvarig Riksteatern 08-53199052 johanna.broman@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye