Riksteatern

Hyllade Balkan-bandet Divanhana på Riksteaterturné

Dela
Divanhana från Bosnien-Hercegovina rör sig i gränslandet mellan pop, jazz och klassisk musik. Efter ett bejublat album och en mängd konserter runt om i världen kommer de äntligen till Sverige för en turné med Riksteatern.

- Divanhanas kärlek till musiken gör att de kan låta sig influeras av nästan vad som helst utan att balkan-känslan går förlorad. Det är alltid spännande att lyssna på hur lätt och lekfullt de förnyar det musikaliska arvet och placerar det i samtiden, säger Mirsad Besovic från Kulturföreningen Spektrum

Med sitt filmiska och klangrika sound har Divanhana lyckats sammankoppla ett nutida urbant uttryck tillsammans med rötter ur den traditionella balkanmusiken, benämnd som ”sevdalinka”. En unik stil som fått en stor fanbas runt om i världen. Sevdalinka står för en folkmusikgenre med lång tradition i Bosnien-Hercegovina, som även är mycket populär i Montenegro, Serbien, Kroatien och Makedonien. Ursprungligen kommer ordet från turkiskans ”Sevda” som betyder kärlek. Musiken är nära besläktad med genrer som flamenco, fado och blues.

Divanhana bildades 2009 av en grupp studenter vid Sarajevo Music Academy och debuterade samma år med sångaren Vanja Muhović, som de spelade in två singlar med: ZaplakalaŠećerĐula och Razbolje se sultan Sulejmane. Låtarna fick ett enormt genomslag och lockade till sig en stor skara lyssnare som ville höra mer. Deras första fullängdsalbum DERT släpptes 2011 och var resultatet av ett samarbete med den välkända tyska musikproducenten Walter Quintus.

Pressröster om Divanhana:

The band build large swirling tones of mystery before turning slyly romantic and hurling the track down a rockier flight of stairs. Irish Times

An ink spot in the Porto festival was the "Divanhana" from Sarajevo, with the 18-year-old singer Leila Catic dished melancholy and joyous Balkan folklore. Jazzthetik

Turnéplan:

Lidköping (26/4), Malmö (28/4), Stockholm (30/4), Karlskrona (3/5), Kalmar (4/5) och Västerås (7/5).

Läs mer om produktionen och ladda ner pressbilder på www.riksteatern.se/press

För mer information och intervjuförfrågningar kontakta gärna:

Gilda Romero, pressansvarig Riksteatern

08-531 99 354, gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye