Riksteatern

Bartolomeo på Riksteaterturné

Dela
Den bejublade dansföreställningen Bartolomeo åker nu på efterlängtad Riksteaterturné. Den 31 augusti är det dags för nypremiär på Parkteaterns scen i Vita Bergen.
Foto UrbanJörén
Foto UrbanJörén

"Med intensitet och lyskraft överraskades scenkonstvärlden av uppsättningen Bartolomeo. En dansföreställning sprudlande av genuskreativitet och kraftfull sensibilitet som träffar publiken i hjärtat. I framtiden önskar vi oss flera uppsättningar av denna lovande ensemble.”

Så lät motiveringen till det internationella priset Prix d’Assitej som dansföreställningen Bartolomeo tilldelades i våras. Och vi kan bara hålla med! Under våren har Carrasco Dance Company turnerat i skolor och Bartolomeo har väckt många reaktioner.

- Det har varit roligt att möta unga personer som ofta varit ovana vid dans, och deras väldigt ärliga respons, säger koreografen och konstnärliga ledaren Mari Carrasco. Ofta har rektionerna gått från att vara avvaktande, nästan stöddiga, till att publiken verkligen lever sig in i föreställningen. Bartolomeo är explosiv och direkt i sitt uttryck och det tilltalar både en van och ovan danspublik, säger hon.

Nu ger sig Carrasco Dance Company ut på Riksteaterturné med sin hyllade föreställning, och turnépremiären är allså den 31 augusti på Parkteaterns scen i Vita Bergen.

Om Bartolomeo:

Bartolomeo är en kraftfull rörelsestudie i fyra kvinnors inre frustration kring sin roll och plats i samhället. Det tar sig i uttryck i form av gester och body percussion som kulminerar i ett fysiskt crescendo av massiva rörelser och befrielse. Det är humoristiskt, oförutsägbart, starkt och utmanande. Koreografen Mari Carrasco medverkar på scen tillsammans med dansarna Elin Hallgren, Rita Lemivaara och Bianca Traum. Föreställning fick stående ovationer på BIBU 2012, ur juryns motivering till valet: ”Medryckande icke insmickrande med händerna i fickorna och ett bakåtlut utan tvekan. Traditionella, bekanta dansrörelser för scenen bryts av med ett diggande, skumpande, ryckande som befriar.”

För mer information om föreställningen samt spelplatser se: www.riksteatern.se/bartolomeo

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/bartolomeo-2).

Pressansvarig: Gilda Romero Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto UrbanJörén
Foto UrbanJörén
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye