Riksteatern

La Bohème på Riksteaterturné

Dela
Med La Bohème lämnade Kristofer Steen tillfälligt rockscenen och tog steget in på operascenen för sin officiella debut som operaregissör. Och resultatet har minst sagt låtit tala om sig, den oväntade kombinationen har mötts av lysande recensioner när den spelat på NorrlandsOperan. Nu är det dags för Riksteaterturné med premiär i Ludvika den 18 september.

Maxad minimalism kan man förvänta sig av Kristofer Steens version av La Bohème, Puccinis romantiska klassiker möter en regissör med ett ovanligt förflutet. Kristofer Steen har en bakgrund som gitarrist i Refused, hardcore-bandet från Umeå som under nittiotalet stakade ut riktningen för mängder av hårda, arga och experimentella rockmusiker världen över.

- Naturligt dras jag till det råa, nerviga och smutsiga. Till en början var jag nästan rädd för att ta mig an något som är så uteslutande vackert säger Kristofer Steen. Men jag tror att det behöver finnas friktion mellan materialet och regissören för att det ska bli riktigt bra, säger han.

- Det är fantastiskt att Ludvika kan få hit en operauppsättning som La Bohème, och jag tror att föreställningen kommer att locka mycket publik, även från andra orter, säger Sören Engström, ordförande i Ludvika Teaterförening som arrangerar turnépremiären. Att Kristofer Steen regisserar tror jag också kan locka en ny publik. Vi tror att det kommer bli en hellyckad kväll, säger han.

La Bohème handlar om kärleksparet Mimís och Rodolfos liv i Paris men även när det gäller själva historien tar Kristofer nya grepp. Tillsammans med rutinerade scenografen och ljusdesignern Linus Fellbom har han skapat rena, enkla scenbilder som rör sig från det avskalade till det spektakulära. Behnaz Arams (Whyred och H&M) minimalistiskt uttrycksfulla kostymer fullbordar det visuella intrycket och föreställningen rymmer överraskande lösningar på gränsen till rent illusionsmakeri. Riksteaterturnén av La Bohème är ett samarbete mellan Riksteatern, NorrlandsOperan och Jönköpings Sinfonietta.

I rollerna: Rodolfo: Kjetil Støa, Mimì: Rebecca Rasmussen, Marcello: Johan Hallsten, Schaunard: Jakob Högström, Colline: Andreas Franzén, Musetta: Lauryna Bendziunaite, Benoit/Alcindoro: Mikael Axelsson

Turnéplan: 18 september Ludvika Folkets Hus, 20-21 september Gävle Teater, 24 september Oskarshamns Teaterförening, 26 september Karlskrona Konserthusteatern, 28 september Växjö Konserthus, 5-6 oktober Skövde Stadsteater, 8 oktober Motala Convention Centre, 10, 12, 13 oktober Jönköping Kulturhuset Spira, 16 oktober Halmstad Teater, 17 oktober Varberg Sparbankshallen, 19 oktober Hässleholm Kulturhus, 22 oktober Vara Konserthus, 23 oktober Trollhättan Folkets Hus.

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/la-boheme).

Presskontakt: Gilda Romero Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye