Riksteatern

Claes Månsson på Riksteaterturné i höst

Dela
Virriga tankar, nedsatt syn och en kropp som har tappat orken. Hur kul är det obönhörliga åldrandet, egentligen? Väldigt, visar Claes Månsson i enmansföreställningen Bäst före?! som i höst åker ut på Riksteaterturné.
Foto Peter Knutson
Foto Peter Knutson

I trettio år har Claes Månsson stått på scen och medverkat i mängder av tv- och filmproduktioner, många är nu kultförklarade och har gjort honom till en av Sveriges mest älskade skådespelare. Claes Månsson är övertygad om att det finns humor i det mesta, inte minst i något så allmänmänskligt som i att bli gammal. Det gäller bara att ta på sig rätt glasögon.

- Det kan till och med hjälpa oss i tunga situationer som i sjukdom eller just åldrande att se sig själv lite från sidan och skratta åt eländet, säger Claes Månsson. Och nu blir det himla spännande att få spela den runt om på olika orter och möta publiken, säger Månsson.

Turnépremiären kommer att äga rum hos 80-årsjubilerande Eskilstuna Riksteaterförening. - Eftersom Eskilstuna Riksteaterförening har jubileumsår så är det extra roligt att vi får turnépremiären av Bäst före?! säger Rebecka Melin, ordförande för Eskilstuna Riksteaterförening. Och Claes Månsson är en folkkär artist som går hem i alla åldrar, vi ser verkligen fram emot föreställningen, säger hon.

Den komiska enmansföreställningen Bäst före?! är skriven av Rickard Fuchs och bearbetad av ”Stefan och Krister”-profilen Krister Classon, för regin står Lars Classon. Nu är det alltså dags för Claes Månsson att ge sig ut på Riksteaterturné med föreställningen som kommer att spelas över hela landet under hösten. Bäst före?! är ett samarbete mellan Riksteatern och 2Entertain.

Turnéplan: 15 september Eskilstuna Teater, 17 september Nyköping Culturum, 18 september Södertälje Stadsscen, 20 september Eksjö, 21 september Skillingaryd, 22 september Mjölby Kulturscen, 24 september Jönköping Kulturhuset Spira, 25 september Partille Kulturhus, 26 september Halmstad Teater, 27 september Varberg Teater, 29 september Kungsbacka Teater, 30 september Växjö Teater, 1 oktober Kristianstad Teatern, 2 oktober Kristianstad Teatern, 3 oktober Osby, 4 oktober Karlskrona Konserthusteatern, 11 oktober Skövde Stadsteatern, 12 oktober Kumla, 13 oktober Falköping Stadsteatern, 14 oktober Avesta teater, 15 oktober Borlänge Maximteatern, 16 oktober Gävle Teater, 19 oktober Sundsvall Tonhallen, 20 oktober Östersund Storsjöteatern, 23 oktober Piteå Nolia city, 24 oktober Skellefteå Nordanåteatern, 4 november Kiruna Nåjdens sal, 6 november Nordmaling Oasen, 7 november Sollefteå Hullsta Gård.

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/bast-fore).

Presskontakt: Gilda Romero Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto Peter Knutson
Foto Peter Knutson
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye