Riksteatern

Premiär för Stig Dagermans Streber

Dela
Den 5 oktober skulle Stig Dagerman ha fyllt 90 år, samma dag har Streber premiär på Dramaten. Uppsättningen är en samproduktion mellan Dramaten och Riksteatern och kommer efter spelperioden på Dramaten att åka på Riksteaterturné.
Foto Roger Stenberg
Foto Roger Stenberg

Pjäsen Streber har kallats Dagermans bästa. En sak är säker: Dagerman var alltid före sin tid och hans drama Streber från 1949 är i allra högsta grad aktuellt. Vad händer med vänskap när lystnad efter pengar och maktbegär kommer emellan? Är en lysande karriär verkligen värd vilket pris som helst? Frågorna som Dagerman ställer är synnerligen relevanta, Streber är en skarp berättelse om människan som vacklar mellan viljan att förverkliga sig själv och löftet om lojalitet med kollektivet.

- Man skulle kunna kalla Streber en slags proletär Mad Men i 40-tals miljö. Dramat cirkulerar kring en arbetsplats, säger regissören Olle Jansson. Men framförallt är Streber en spännande historia, en moralisk thriller, där jag tror att publiken verkligen kommer att undra - hur ska det gå?, säger han.

Om Streber: Streber handlar om fyra vänner som har tagit socialismen i egna händer och köpt en bilverkstad. Nu är de äntligen sina egna! Men affärerna går långsamt. För långsamt för Blom, som drömmer om att klättra i samhället. Han börjar manipulera sina kamrater för att få till en försäljning - där han själv ska få största delen av kakan. Men för att lyckas måste han övertyga de andra om att ge upp sin dröm. Och han tänker inte använda ärliga metoder.

Stig Dagerman gjorde sin dramatikerdebut på Dramaten 1947 med Den dödsdömde. Streber spelades första gången på Dramaten 1949, premiär 5 oktober Målarsalen, därefter följer Riksteaterturné i vår med turnépremiär i Umeå den tredje februari. I rollerna: Blom: Mattias Silvell Fru Blom:Nina Fex John Nilsson: Christopher Wagelin Fru Nilsson: Nina Fex Inga Nilsson: Emma Mehonic Åke Rasmus: Luthander Pelle: Johannes Wanselow Sekreteraren: Emma Mehonic Direktören, Falskspelaren: Eva Melander Regi: Olle Jansson Bearbetning: Olle Jansson, Ninna Tersman Scenografi, ljus, videodesign: SUTODA Kostym: Nina Sandström Musik: Anthony Linell Peruk och mask: Nathalie Pujol

För pressbilder se Dramatens bildarkiv. (http://www.dramaten.se/Dramaten/Press/Bildarkiv/?cID=39788)

Presskontakt:

Riksteatern: Gilda Romero Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se Dramaten: Mimmi Fristorp Pressansvarig Dramaten 08-665 61 75 0703-72 61 75 mimmi.fristorp@dramaten.se

Bilder

Foto Roger Stenberg
Foto Roger Stenberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye