Riksteatern

Augustvinnaren Pojkarna blir pjäs

Dela
Vad skulle hända om man fick byta kropp? När Augustprisbelönade romanen Pojkarna blir pjäs får vi följa med på en gränsöverskridande resa om identitet, förvandling och kön. Pjäsen är en samproduktion mellan Uppsala stadsteater och Riksteatern och har urpremiär den 3 oktober.

De flesta har någon gång drömt om att få byta kropp. Men hur skulle omvärlden reagera och hur skulle vårt beteende förändras? I pjäsen Pojkarna - som är en dramatisering av Jessica Schiefauers Augustprisvinnande roman med samma namn- får vi träffa tonårsflickorna Kim, Momo och Bella, de känner sig betraktade och obekväma i sina egna kroppar. Tills en dag, när ett skott från en okänd växt anländer. Den växer snabbt till en jättelik blomma, vars nektar innehåller något mycket underligt; förmågan att under några timmar förvandla dem till pojkar. Något som snart blir oemotståndligt för dem alla. I synnerhet för Kim, som får allt svårare att hantera förvandlingen tillbaka till flicka…Pojkarna är en magisk saga om vuxenblivande, kärlek och systerskap. Ninna Tersman har skrivit pjäsen och regisserar gör den spännande regissören Rebecka Cardoso.

- Pojkarna summerar några specifika teman som jag jobbat mycket med, för att inte säga varit besatt av: könsidentitet, sexualitet och transformation säger Rebecka Cardoso. I Pojkarna blir det ytterligare intressant eftersom det handlar om ungas väg in i en könstillhörighet - ett val man egentligen inte har, ett val som dessutom står mellan bara två alternativ; flicka eller pojke säger hon.

Pojkarna är nominerad till Nordiska rådets pris för bästa ungdomsroman. Pjäsen har urpremiär på Uppsala stadsteater den 3 oktober för att sedan åka på Riksteaterturné, nypremiär i Tierp den 11 november.

Av Jessica Schiefauer Dramatisering: Ninna Tersman Regi: Rebecka Cardoso Scenografi: Mats Sahlström Kostym: Lena Lindgren Ljusdesign: Niclas Molin Mask & peruk: Per Åleskog Medverkande: Karin Bengtsson, Linn Bergstam, Mia Ray, Johan Stavring, Alfred Tobiasson

Turnéplan: 11-13 november Tierp, 15 november Norrtälje, 18-21 november Växjö, 25 november Smedjebacken, 26 november Avesta teater, 27-28 november Köping, 29 november Kungsör, 6 december Mora, 10 december Gävle Teater, 11 december Scen Sundsvall, 12 december Sundsvall, 15-16 december Sölvesborg, 6-7 januari Hudiksvall, 10-12 januari Umeå

För pressbilder, pressbiljetter etc kontakta pressansvariga.

Presskontakt:

Riksteatern Gilda Romero Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Uppsala Stadsteater Camilla Bjelkås Pressansvarig, Uppsala stadsteater Mobil: 0730-711 222 camilla.bjelkas@uppsalastadsteater.se

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye