Riksteatern

Efter vårens succé: Arkan Asaad på ny Riksteaterturné

Dela
Författaren Arkan Asaads romandebut Stjärnlösa nätter väckte stor uppmärksamhet när den kom ut 2011, och nu filmatiseras boken. I höst åker Arkan Asaad på Riksteaterturné med en ny omgång av succéföreläsningen Mitt liv och rätten att få välja.

Under våren 2013 turnerade Arkan Asaad med sin föreläsning Mitt liv och rätten att få välja där han öppenhjärtigt och personligt berättar om relationen med sin pappa, hur det är att växa upp i en familj med starka traditioner och varför han valde att följa sina egna drömmar. Föreläsningen är Asaads egen historia om kärlek, svek, drömmar, krav, rädsla och försoning. Om hur det är att stå med ena foten i västvärlden och andra i öst. Publiken mottagande har varit så varmt att det nu är dags för en ny Riksteaterturné.

- Publikens mottagande har varit helt fantastiskt. Jag tror det beror på att alla kan känna igen sig. Alla har upplevt krav på jobbet, i relationen, bland vännerna, i samhället - och eftersom jag utgår från mig själv vågar publiken känna också, säger Arkan Asaad. Det har liksom inte med religion, kön, kultur eller sexuell läggning att göra, det är allmänmänskliga känslor jag tar upp, säger han.

Mitt liv och rätten att få välja har turnépremiär 24 september i Motala och föreläsningen kommer därefter besöka ytterligare 10 orter. Om Arkan Asaad: Arkan Asaad är född 1980 i den kurdiska delen av norra Irak, Kirkuk. Han kom till Sverige 1983 tillsammans med sin familj och växte upp i Eskilstuna. Som 19-åring flyttade han till Stockholm för att förverkliga sin dröm som filmregissör. Arkan Asaad har gått Stockholms filmskola och arbetat med radioprogrammet Underlandet som sänts i P3. Hans första roman, Stjärnlösa nätter, publicerades 2011. 2012 mottog Arkan Asaad både Sveriges Radios Novellpris och Klas de Vylders-stipendiet för sin roman.

Turnéplan: 24 september Motala, 25 september Vadstena, 1 november Jokkmokk, 3 november Lycksele, 4-5 november Umeå, 8 november Avesta, 10 november Åseda, 11 november Karlskrona, 16 november Uppsala

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/arkan-asaad).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/arkanasaad).

Presskontakt: Gilda Romero Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye