Riksteatern

Rikteatern presenterar: chilenskt gästspel

Dela
Idag är det Chiles nationaldag och i år är det 40 år sedan militärkuppen i Chile ägde rum, något som inte minst berör de mer än 42 000 personer som flydde diktaturen. Riksteatern presenterar chilenska gästspelet Villa + Talet, två starka nyskrivna pjäser om förnyelse och försoning efter diktaturen.
Foto PolaGonzales
Foto PolaGonzales

Den 11 september 1973 övertog militären makten i Chile, och en militärdiktatur under Pinochets ledning tog sin början. Diktaturen skulle vara i 17 år och vittnesmålen om tortyr, försvinnande och mord under diktaturen är bekanta för många. Hur läker ett land såren efter ett blodigt förflutet, hur går man vidare? Om det handlar de prisbelönta pjäserna Villa + Talet som är skrivna och regisserade av Guillermo Calderón, flerfaldigt prisad för sina verk inom film och teater. Villa + Talet har spelats i mer än 25 länder och har mött mycket positiva reaktioner världen över, pjäsen Villa hade urpremiär i Villa Grimaldi där många i publiken själva satt fängslade under diktaturen. - Det pågår en intressant diskussion mellan människorättsorganisationer, akademiker och anhöriga till offren om hur vi ska minnas den smärtsamma historien, säger Calderón. Jag tycker diskussionen är väldigt intressant och ville gärna iscensätta den för att göra den mer tillgänglig. Scenen och teaterrummet är dessutom en bra arena där man kan experimentera med olika tankar, säger han. Rosa Sanhueza var 19 år när hon fängslades den 18 september 1975, på dagen 38 år sedan. Hon satt fängslad i Villa Grimaldi en månad och sedan ytterligare åtta månader i tortyrcentrat Tres Alamos. Rosa Sanhueza berättar: - Jag har varit i Santiago efter diktaturen men har inte besökt Villa Grimaldi, jag har inte känt mig mogen för det, säger Sanhueza. Det ska bli väldigt spännande att se Villa när den kommer till Sverige, jag vet inte hur jag kommer att reagera, eller vilka känslor den kommer att väcka. Kommer jag bli arg, ledsen, eller melankolisk?, säger hon. Om Villa: Under Pinochet-regimen blev cirka 5000 fångar förda till Villa Grimaldi, tortyrcentret i Santiago, de flesta torterades, hundratals försvann i militärdiktaturens ökända tortyrkammare. I Villa ska tre unga kvinnor forma framtiden för Villa Grimaldi. Ska villan fortsätta vara en minnesplats över brotten som begicks där eller ska den få ett nytt liv? Villa handlar om viljan att förnya ett lands plågsamma historiska arv.

Om Talet: Den andra pjäsen Talet är ett dramatiserat avskedstal av den chilenska presidenten Michelle Bachelet. Talet är en sann berättelse om en kvinna, vars far miste livet i samband med militärkuppen 1973 och som trettiotre år senare blev Chiles första kvinnliga president mellan åren 2006-2010. Pjäsen berättar i dramatiserad form hur de indirekta erfarenheterna från militärkuppen i Chile på 70-talet driver visionen om ett förnyat samhälle idag. Villa+Talet har premiär den 9 oktober i Eskilstuna.

Turnéplan: 9 oktober Eskilstuna Teater, 11 oktober Lunds Stadsteater, 13 oktober Göteborg Stora Teatern, 16 oktober Hallunda Folkets Hus, 17 oktober, Stockholm Södra Teatern, 19 oktober Luleå

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/villatalet). För detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/villatalet). Presskontakt: Gilda Romero Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto PolaGonzales
Foto PolaGonzales
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye