Riksteatern

Internationellt hyllade Autumn Dance på Riksteaterturné

Dela
Riksteaterns temasatsning Voices of change lyfter fram scenkonstaktörer runt om i världen, i höst har turen kommit till internationellt hyllade Autumn Dance, som nu åker på Riksteaterturné.
foto Jose Figueroa
foto Jose Figueroa

I efterdyningarna av det omtvistade presidentvalet sommaren 2009 i Iran, greps och tillfångatogs många av dem som protesterade, och hela världen kunde följa hur protesterna möttes med brutalt våld. Skådespelaren Shabnam Tolouei chockades över våldet, av bilderna av människor som sköts till döds på gatorna.

- Jag hade svårt att göra mig av med dessa bilder som etsade sig fast i mina tankar och jag skrev Autumn Dance på tio dagar, säger Shabnam Tolouei som sedan snart tio år är förbjuden att utöva sitt yrke som skådespelare i Iran. Men Autumn Dance baserar sig inte på självupplevda händelser, snarare på kollektiva minnen hos den iranska befolkningen, säger hon.

Shabnam Tolouei lever idag i exil i Frankrike och är internationellt känd bland annat för sin rollprestation i filmen Kvinnor utan män. I Autumn Dance, en omskakande berättelse om tre regimkritiska kvinnor, spelar hon pjäsens alla roller. Och nu är det alltså dags för Riksteaterturné. Premiär 2 oktober på Södra Teatern i Stockholm.

Om Autumn Dance: Journalisten Bita har blivit arresterad i samband med presidentvalet 2009 och spärrats in i det ökända Evin-fängelset i Teheran. Där möter hon den prostituerade Mojdeh, som planerar att fly till Frankrike. Innan de skiljs åt, anförtror sig Bita till Mojdeh och ber henne lämna ett viktigt meddelande till systern Yekta, som befinner sig i exil i Paris. Från en gastkramande förhörsscen med Bita i Teheran, via ett café i Paris, förs vi till en danslektion i Paris där publiken blir vittne till hur relationen formats mellan dessa tre iranska kvinnor - vars öden kopplats samman mellan Evin-fängelset i Teheran och Paris.

Om Shabnam Tolouei: Trots att hon var en firad teater-, film- och tv-skådespelare i Iran har hon förbjudits att verka i sitt hemland. Två år i rad fick hon pris som bästa skådespelerska innan hon förbjöds att utöva sitt yrke då hon vägrat att officiellt förneka sin religiösa tro. Sedan 2005 lever Shabnam Tolouei i exil i Frankrike.

Autumn Dance spelade för första gången på dramalabbet i Stockholm i samband med WPI, Womens Playwrights International Conference 2012. Därefter valdes föreställningen ut av juryn för att spela på den svenska Scenkonstbiennalen i Jönköping maj 2013. Föreställningen spelas på persiska och franska och textas till svenska.

Turnéplan: 2 oktober Stockholm Södra Teatern, 5 oktober Karlstad, 9 oktober Halmstad Kulturhuset, 11 oktober Malmö Moriska Paviljongen, 14 oktober Umeå Ersboda Folkets Hus, 16 oktober Rinkeby Folkets Hus

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/autumn-dance).

För detaljerad turnéplan de Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/autumndance#turneplan).

Pressansvarig: Gilda Romero Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto Jose Figueroa
foto Jose Figueroa
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye