Riksteatern

Mehmet Atli, kurdistans motsvarighet till José Gonzales, för första gången i Sverige

Dela
Den populära kurdiska singer songwritern Mehmet Atli har beskrivits som en av de viktigaste rösterna i modern kurdisk musik. Nu kommer han till Sverige för första gången med spelningar i Stockholm och Gävle.

Mehmet Atlis varma och personliga scenspråk har blivit hans absoluta signum. Han sjunger på kurdiska och hans texter uttrycker längtan efter frihet, kärlek och fred på ett språk som under många år varit förbjudet i Turkiet. Mehmet Atli har varit inspirerande i synnerhet för en yngre generation som behållit kontakt med kurdiskan bland annat genom Atlis texter och musik.

- Musiken har alltid varit väldigt viktig i kampen för frihet och har enat kurderna som är ett ganska splittrade folk, säger Wenda Hajo medlem i Gävle Teaterförening. Och att få en artist som Mehmet Atli direkt från Amed, som verkligen är kurdistans hjärta, hit till Gävle känns otroligt stort, säger hon.

Mehmet Atli är född 1975 och bosatt i miljonstaden Amed i Turkiet/Kurdistan, en stad som under årtionden har varit ett centrum för kurdernas frihetskamp. Atli verkar i en internationell singer songwriter-tradition och han blandar både klassisk och modern kurdisk poesi i sina texter. Han spelar på Södra Teatern i Stockholm den 24 oktober och den 25 oktober på Gävle Teater.

Mehmet Atli kommer under sitt Sverigebesök ha utrymme att göra ett fåtal intervjuer, för intervjuförfrågningar kontakta Riksteaterns pressansvariga Gilda Romero.

För smakprov på Atlis musik, lyssna här (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=A6m4Y2_uayA#t=17).

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/mehmet-atli).

Presskontakt: Gilda Romero Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye