Riksteatern

Live-youtube och poesi från förorten på turné med Riksteatern – Premiär i Gävle

Dela
I den interaktiva videoföreställningen Show and tell ges fyra personer möjlighet att berätta om sina egna eller andras Youtube-klipp på scenen. Nu beger sig föreställningen, som initierats av filmkollektivet Stocktown, ut på Riksteaterturné. Medverkar gör även poesinätverket Revolution Poetry som bjuder på laddad spoken word. Turnépremiär i Gävle den 4 november.

Den interaktiva videoföreställningen Show and Tell handlar om att låta lokala förmågor visa och berätta om sina egna eller andras videoklipp. Det är YouTube - live från scenen. Under presentationen får publiken inte bara se vilket YouTube-klipp personen på scenen har valt utan också en inblick i vem personen är. Jonas Elverstig, intendent på Gävle Teaterförening där premiären äger rum, ser fram emot föreställningen. - Den lokala aspekten är intressant. Att låta allmänheten komma till tals genom de filmklipp och youtube-inslag som har inspirerat dem är spännande. Det blir intressant att se hur mycket klippen kommer att återspegla den person som presenterar dem eller om det blir klippen i sig själva som tonvikten kommer att ligga på. Bakom konceptet Show and Tell står filmkollektivet och det nätbaserade videomagasinet Stocktown.com. Sedan slutet av 1990-talet har kollektivet Stocktown dokumenterat urban kultur världen över. Med sitt senaste tv-serieprojekt Stocktown x Africa skildrar de den livfulla och kreativa samtidskulturen som växer fram runt om i Afrikas storstäder i dag och har bland annat visats på SVT. Med på scenen är också poesinätverket Revolution Poetry. Nätverket har sin bas i Stockholms förorter och startade Revolution Poetry i Husby 2009 med inspiration från bland annat amerikanska Def Poetry Jam. De är helt övertygade om att ordet kan förändra både samhälle och politik. Revolution Poetrys spoken word har en stor och trogen publik i Stockholmsområdet och organisationen har bland annat gjort flera produktioner tillsammans med Kulturhuset i Stockholm och Tensta konsthall. Stocktown och Revolution Poetry ingår i Riksteatern Movement som är ett treårigt projekt som arbetar med och belyser urban kultur. Genom produktioner som Pump up the jam, Art of the Streets och Superjam uppvaktar den en ny och viktig publik för Riksteatern. Sedan starten har projektet nått över 50 000 personer med sina produktioner. Publiken har ofta varit unga och intresserade av alternativa scenkonstformer och subkulturer. Många av dem hade aldrig varit i kontakt med Riksteaterns verksamhet tidigare.

Turnépremiär i Gävle Vad: Show and tell med Stocktown + Revolution Poetry. Medverkande: Fyra lokala gäster. Poeter: Yodit Girmay, Meron Mangasha, Nachla Libre, Barakat Ghebrehawariat Var: Gävle Teater/Teaterförening, Gävle. När: Den 4 november, 19.00.

Turnéplan 6/11 Umeå (Umeå Teaterförening), 7/11 Sundsvall (Sundsvall Kulturmagasinet), 11/11 Växjö (Växjö Teaterförening).

Kontakter

Presskontakt Adrian Hörnquist 08-531 99 420, 070-637 59 78, adrian.hornquist@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye