Riksteatern

Dantes helvete växer fram i en lagerlokal i Malmö

Dela
Moomsteatern från Malmö har gjort sig kända för sina starkt visuella föreställningar där ensemblens närvaro i scenrummet övertrumfar orden. Mannen utan riktning är ett inget undantag, i ÖB:s övergivna lagerlokaler centrala Malmö växer just nu ett modernt drömspel fram. Uppsättningen är en samproduktion mellan Moomsteatern och Riksteatern.

Moomsteaterns ensemble av sju skådespelare med intellektuella funktionsnedsättningar framför denna tolkning av Dantes Inferno tillsammans med skådespelarna Nina Jemth och Pelle Öhlund, som också är regissörer och manusförfattare. Från salongen får vi uppleva Dantes helvete i ett kosmos av högteknologisk scenografi, häpnadsväckande kostymer, nattsvart humor och skådespelare med en närvaro som inte liknar något annat.

Den 5 november bjuder Moomsteatern och Riksteatern in till pressträff i Moomsteaterns tillfälliga lokaler. Då får pressen möjlighet att se valda delar av Mannen utan riktning samt möjlighet att intervjua ensemblen. Var: Lantmannagatan 59 När: 5 november kl 11 Osa: senast den 4 november till anna@moomsteatern.com Om Mannen utan riktning I Mannen utan riktning tar nio skådespelare med oss på Dantes resa genom inferno och paradis, i sökandet efter livets riktning. Dante har gått vilse i livet efter att hans älskade Beatrice har gått bort. Beatrice befinner sig i Paradiset och ber Gud att tillåta Dante en resa i dödsriket för att uppväcka hans respekt och förståelse för livets mening.

- Mannen utan riktning är en vandring in i ett surrealistiskt universum där musiken, bilden och historien skapar en väv av ögonblick, illusioner och rum för grimaser och nattsvart humor, säger regissörerna Nina Jemth och Pelle Öhlund. Vi kommer att skapa en scenografisk spelmaskin där projektioner och ljus blir en aktiv del i berättandet tillsammans med pulserande och vackert smäktande musik. Med ett egensinnigt förhöjt, svart humoristiskt, visuellt och musikaliskt formspråk vill vi skapa en drabbande och hänförande teaterupplevelse, säger de.

Det visuella är en kombination av regissörernas gränslösa fantasi, verk av videokonstnären Signe Krogh, kostymören Paola Billberg Johansson, ljusdesignern Hans C Roupe, och Riksteaterns teknologiska scenografi. Där orden tystnat har musiken tagit vid, nykomponerad av Jan-Erik Sääf och inspelad tillsammans med den Växjöbaserade kammarorkestern Musica Vitae och Malmökören Petri Sångare, i ett helvete som blir både poetiskt, humoristiskt och magiskt.

Mannen utan riktning är en samproduktion mellan Riksteatern och Moomsteatern och efter spelperioden i Malmö åker föreställningen ut på Riksteaterturné. Urpremiär i Malmö 9 november 2013, turnépremiär i Karlstad 30 januari. Bokning av pressbiljetter till urpremiären görs hos Moomsteaterns presskontakt.

Presskontakt Riksteatern: Gilda Romero Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Presskontakt Moomsteatern: Anna Gustafsson Tel: 0709 218 610 anna@moomsteatern.com Om Moomsteaterns senaste produktion med Nina Jemth och Pelle Öhlund sades: ”Moomsteatern gör mästerverk” Sydsvenskan ”Magiskt, groteskt, vackert, blodigt, tragiskt, våldsamt, och hjärtevarmt i en enda förförisk röra” Skånska Dagbladet

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye