Riksteatern

Riksteatern fortsätter gränsöverskridande teatersamarbete

Dela
Riksteatern fortsätter det gränsöverskridande finsk-svenska scenkonstsamarbetet som når en allt större publik för varje år. Nu har turen kommit till Helsingforsbaserade teatergruppen Teatteri Avoimet Ovet och pjäsen Minns mig/Muista minut. Premiär i Riksteaterhuset i Hallunda den 19 november.
foto Heidi Sorjonen
foto Heidi Sorjonen

Finska är Sveriges största minoritetsspråk och Riksteaterns gränsöverskridande satsning på finsk dramatik når sedan starten 2009 en växande publik och får en allt större spridning i landet. Höstens satsning är ett samarbete med teatergruppen Teatteri Avoimet Ovet som nått stora framgångar i hemlandet Finland. Uppsättningen Minns mig/Muista minut har spelats under två säsonger i Finland, och har fått ett varmt mottagande från såväl kritiker som publik. Det är Botkyrka teaterförening som arrangerar premiären den 19 november och de har mycket goda erfarenheter från de finska pjäserna som spelar för utsålda hus.

- Vi satsar på att sätta upp en finsk pjäs varje säsong och föreställningarna brukar alltid vara utsålda, säger Roger Persson, ordförande för Botkyrka teaterförening. Intresset ökar för varje år och vi skulle egentligen kunna ha fler finska pjäser på vår repertoar, säger han.

- Den här satsningen råder bot på den längtan efter finsk kultur man kan känna som finskättad i Sverige, säger Ann-Catherine Fröjdö som är producent för Minns mig/Muista minut. Riksteatern hämtar det bästa från finska scener två gånger per år och även den svenska publiken får en chans att bekanta sig med nyskriven finländsk dramatik eftersom pjäserna textas till svenska, säger hon.

Om Minns mig/Muista minut: Minns mig/Muista minut är en komedi om att finna sig själv. Helena är en trettioårig fotograf vars liv kretsar kring familjen. Genom en slump möter hon Anna, som är en ensamstående kvinna runt de femtio som gjort karriären som fastighetsmäklare till sitt liv. Såväl Helena som Anna står inför en vändpunkt i livet. Med varandras hjälp börjar de fundera på livets stora frågor: ”Vem är jag? Vad är det egentligen som är viktigast för mig?” Under en natt förlorar och finner de sig själva på nytt.

Föreställningen ingår i Scen utan gränser - Rajaton näyttämö, en plattform för scenkonstsamarbete mellan Sverige och Finland. Pjäsen spelas på finska och textas till svenska. Premiär i Riksteaterhuset i Hallunda den 19 november kl 19.00, kl 18.00 samma dag intervjuar Finlandsinstitutets vd Anders Eriksson regissören och dramatikern Minna Nurmelin.

Turnéplan: 19 november Riksteaterhuset Hallunda, 20 november Estrad Södertälje , 23 november Haparanda Folkets Hus, 25 november Sagateatern Umeå, 27 november Hofors Folkets Hus, 29 november Forumteatern Köping, 30 november Västmanlands Teater Västerås, 1 december Eskilstuna Teater, 2 december Kulturhuset Finspång För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/minns-mig-muista-minut).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/minnsmig#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero Pressansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto Heidi Sorjonen
foto Heidi Sorjonen
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye