Riksteatern

Legendariska danskompaniet Les Ballets Trockadero de Monte Carlo nu för första gången i Sverige

Dela
Vad händer om man klämmer in muskulösa manliga dansare i en klassisk balett-tutu och tåspetsskor? Svaret är Les Ballets Trockadero de Monte Carlo. Danskompaniet som charmat hela världen med sina humoristiska tolkningar av klassiska balettstycken gästar nu för första gången i Sverige med Riksteatern.
Foto-Sascha-Vaughan
Foto-Sascha-Vaughan

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (http://www.riksteatern.se/trockadero) bildades i New York 1974, och det manliga kompaniet parodierade och utmanade från allra första början klichéerna inom klassisk balett och framförde både de manliga och kvinnliga rollerna i klassiska balettstycken. Kompaniet dansade till en början för en mycket smal publik på små scener, långt från Broadways huvudgator, men det dröjde inte länge förrän den stora publiken fick nys om de tekniskt briljanta dansarna. Kompaniet har sedan 1974 gjort många bejublade turnéer runt om i hela världen, sedan starten besökt över 500 städer i 33 länder med sina tåspetsskor och är i dag en riktig kritiker- och publikfavorit. Och nu har alltså turen äntligen kommit till Sverige och Riksteaterturné!

Sverigepremiären äger rum i kulturhuvudstaden Umeå och det är Umeå teaterförening (http://www.umeateaterforening.se/) som arrangerar premiären.

- Vi kände direkt att Les Ballets Trockadero de Monte Carlo var som klippt och skuret för oss, säger Eva Lindau som är producent i Umeå teaterförening. Dels finns ett stort intresse för dans i Umeå och dels efterfrågas klassisk balett samtidigt som kompaniets subkulturella rötter tilltalar Umeåpubliken. Men föreställningen passar även dem som bara vill gå ut och har en rolig kväll, säger hon.

Premiär 23 januari i Umeå.

Om Les Ballets Trockadero de Monte Carlo: Detta är en humoristisk kärleksförklaring till klassisk balett - med män i alla roller. Les Ballets Trockadero de Monte Carlo kommer till Sverige för första gången och bjuder på sin hyllade blandning av skicklighet och komedi. Alla är välkomna - från kännaren som har koll på ryska baletter till nybörjaren som önskar sig en maffig upplevelse! Manliga dansare som gör klassiska kvinnliga roller i tåspetsskor och tutu inbjuder förstås till skratt, men upplevelsen är större än så. Les Ballets Trockadero de Monte Carlos fantastiskt skickliga dansare gjuter liv i stela konventioner och ger publiken kollektivt glädjefnatt!

Turnéplan: 23-26 januari Umeå Folkets Hus, 30 januari Gävle Teater, 2 februari Stadsteatern Skövde, 5 februari Växjö Konserthus, 7 februari Halmstad Teater, 9 februari Trollhättan Folkets Hus, 12 februari Kulturhuset Hässleholm, 15 februari Storsjöteatern Östersund

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/les-ballet-trockadero-de-monte-carlo).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/trockadero#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 Mejl: gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto-Sascha-Vaughan
Foto-Sascha-Vaughan
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye