Riksteatern

Scenkonst lyfter frågan om barnfattigdom

Dela
Nu riktar Riksteatern strålkastaren mot barnfattigdom med läsningarna Det är dyrt att vara fattig i samarbete med Majblomman och Rädda Barnen. Det är dyrt att vara fattig, ett manus baserat på barns egna berättelser, kommer att läsas på ett tjugotal orter i Sverige under våren. Premiär på tisdag i Falun där bland andra Dalateaterns chef Lisa Hugoson och före detta fängelsechefen Ann-Britt Grünewald medverkar på scen.

Det kostar på att vara barn och växa upp i en familj som inte har råd. För att slippa berätta att man inte har möjlighet att fixa medhavd matsäck sjukanmäler man sig från skolutflykten. Fotboll är något kompisarna håller på med - själv har man varken pengar till idrottskläder eller medlemsavgift. Man känner sig annorlunda och utanför.

Riksteatern, Majblomman och Rädda Barnen har skapat projektet Det är dyrt att vara fattig för att synliggöra konsekvenser av barnfattigdom och göra det pratbart. Det är dyrt att vara fattig kan närmast beskrivas som ett turnerande manus baserat på 6 röster. Det kommer att läsas på olika orter i Sverige av lokala politiker, skådespelare, och andra personer med anknytning till turnéns orter. På premiärläsningen i Falun 4/2 medverkar Malin Lagergren, kulturchef Landstinget Dalarna, Lisa Hugoson, chef för Dalateatern, Claes Mankler, föreläsare och inspiratör, före detta polis, Ann-Britt Grünewald, före detta fängelsechef, föreläsare, debattör och ordförande i kulturnämnden i Säter samt eleverna Viktoria Eveborg och Filip Warnberg som också deltar i musikalen Oliver på Dalateatern.

Moderator för läsningarna är Vivian Cardinal, senast aktuell på Riksteatern våren 2013 med kritiker- och publiksuccén B.U.S! Brun utan sol.

Läsningarna är ca 45 min och publikt samtal som följer i direkt anslutning, ca 45 min.

Efter premiären i Falun görs läsningar ibland annat Karlstad, Östersund och Lidköping. Se hela turnéplanen här: http://www.riksteatern.se/fattig

Presskontakt, Riksteatern

Matilda Asp, kommunikationsstrateg, tel 08-53199408 och matilda.asp@riksteatern.se

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye