Riksteatern

Sju språk på scen i föreställningen När vinterns stjärnor lyser här

Dela
Hur förändras en människa som förbjuds att tala sitt eget modersmål? När vinterns stjärnor lyser här skildrar en angelägen fråga som berör oss alla. Pjäsen undersöker hur en trasig identitet kan rota sig i våra medvetanden och kroppar. Föreställningen spelas på sju språk: talad nordsamiska och sydsamiska, meänkieli, svenska, finska samt finskt och svenskt teckenspråk. Turnépremiär i Helsingfors den 7 februari.
foto Anders Alm
foto Anders Alm

- Vi vill erbjuda scenkonst för alla grupper med eller utan funktionshinder, det är nyttigt för oss hörande att ta del av fler uttryckssätt. Skådespelarna är helt otroliga, jag är full av beundran inför deras sätt att uttrycka sig på scenen. Det är en scenkonstform som förmedlar sitt budskap på ett väldigt fint sätt, det är inte bara händerna utan hela kroppsspråket , säger Sonia Galvañ, ordförande i Lunds Teaterförening som är en av arrangörerna längs Riksteaterturnén.

När vinterns stjärnor lyser här har turnerat på olika scener i Norrbotten och fått lysande recensioner. Teatertidningen Nummer.se utsåg föreställningen till Årets bästa pjäs 2012 i Norrland. Vårens turné är ett samarbete mellan Riksteatern, Giron sámi teáhter, Norrbottensteatern och Tornedalsteatern.

På scen står Dawn Jani Birley, Mervi Jaako, Nils Utsi, Mikael Odhag och Anna Åsdell. Regi av Josette Bushell-Mingo. Läs mer och sen en intervju med Josette Bushell-Mingo här (http://www.riksteatern.se/vinternsstjarnor).

Föreställningen vänder sig till både hörande och döva. Delar av dialogen är textad, i övrigt sker talad dialog och teckenspråk simultant.

Pjäsen är skriven av Ninna Tersman och den tornedalska författaren Mona Mörtlund.

Urpremiär 4 oktober 2012, Giron sámi téahter, Kiruna Turnépremiär 7 februari, Helsingfors. Hela turnéplanen här (http://www.riksteatern.se/vinternsstjarnor).

Presskontakt Riksteatern Matilda Asp, kommunikationsstrateg tel 08-53199408 matilda.asp@riksteatern.se

Bilder

foto Anders Alm
foto Anders Alm
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye