Riksteatern

Passionerat relationsdrama om makt och identitet

Dela
I Riksteaterns avskalade uppsättning av Harold Pinters relationsdrama Älskaren är spänning, maktspel och svart humor i fokus. Premiär i Linköping den 25 februari.
Foto-Anna-Huerta
Foto-Anna-Huerta

Skådespelarna Per Burell och Maria Selbing, som även är ett par i verkliga livet, spelar det äkta paret Richard och Sara i Riksteatern uppsättning av Pinters Älskaren (http://www.riksteatern.se/alskaren). En relation byggd på trygghet och rutiner, som det lätt blir när man har levt tillsammans länge. Redan tidigt i föreställningen får vi veta att paret använder sig av olika rollspel i sitt förhållande - kanske för att liva upp vardagen, kanske för att närma sig varandra. För regin står Mårten Andersson som tidigare regisserat Järnatt för Riksteatern.

Per Burell: - Vi visar olika delar av oss själva beroende på vem vi umgås med och i vilken situation vi befinner oss i. Det är ju också att spela olika roller på ett sätt. I pjäsen blir leken extra tydlig. I grund och botten tror jag att vi är många som känner igen oss, säger han. Älskaren har premiär den 25 februari i Linköping. Arrangemanget står Riksteaterföreningen Karil (http://karil.se/) för. - Att få bjuda Linköpingspubliken på Älskaren känns stort! Nobelpristagare, passionsdrama fantastiska skådespelare och premiär, jag kan nästan inte önska något finare för oss och publiken! säger Ulrika Reinholdsson, styrelseledamot i Karil.

Om Älskaren: Älskaren skrevs 1962 av den brittiska Nobelpristaren Harold Pinter. I den dialogtäta enaktaren skildras vardagens dramatik med sin absurdism och mystik genom det gifta paret Richard och Sara. En klassiker om likväl människans svartaste avgrund som banalitet och barnsligheter. Ämnen vi alla kan känna igen oss i.

Medverkande: Maria Selbing och Per Burell Regi: Mårten Andersson

Turnéplan: 24 februari Riksteaterhuset Hallunda, 25 februari Sagateatern Linköping, 26 februari Katrineholm, 27 februari Eskilstuna Teater, 28 februari Fagersta 2 mars Hagfors, 3 mars Karlstad, 5 mars Christinateatern Kristinehamn, 8 mars Haparanda Folkets Hus, 9 mars Sagateatern Boden, 13 mars Storsjöteatern Östersund, 14 mars Hudiksvall Teatern, 15 mars Kulturhuset Bollnäs, 16 mars Gävle Teater, 24 mars Dalateatern Falun, 26 mars Växjö, 27 mars Varberg Teatern 28 mars Kulturhuset Halmstad, 30 mars Lidköping, 1 april Ulricehamn Folkets Hus, 2 april Värnamo, 3 april Kulturhuset Sävsjö, 4 april Alvesta, 5 april Torsås, 6 april Alstermo Folkets Hus, 8 april Långasjö, 9 april Oskarshamn, 10 april Hultsfred, 11 april Karlskrona, 12 april Karlshamn, 13 april Tomelilla Folkets Park, 15 april Kristianstad Teatern, 16 april Älmhult

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://Per%20Burell).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/alskaren).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto-Anna-Huerta
Foto-Anna-Huerta
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye