Riksteatern

Sveriges största manustävling är avgjord

Dela
Vinnaren av Sveriges största manustävling , Riksteaterns NY TEXT! är utsedd. Över tvåhundra textbidrag kom in och till slut gick juryns val till Amanda Nordmark som vinner 50 000 kronor för sin text MANHATTANPROJEKTET. Det vinnande bidraget och ytterligare elva texter publiceras sedan i årets antologi, NY TEXT!-vol.7, som Riksteatern ger ut i maj.

Riksteatern har tagit initiativet till NY TEXT! (http://nytext.riksteatern.se/) som är Sveriges största manustävling, en tävling där man inte bara kan få sin text läst av professionella skådespelare och bli publicerad i nästa utgåva av antologin NY TEXT! En lycklig vinnare får dessutom ett stipendium på 50 000 kronor för att utveckla sin text till ett färdigt manus. Tävlingen är ett samarbete mellan 12 teatrar och frigrupper i hela Sverige. Och i år är det alltså Amanda Nordmark som får stipendiet för sin text MANHATTANPROJEKTET.

- Jag har följt NY TEXT! ganska länge och jag väldigt glad över att få stipendiet, det ger mig möjligheten att jobba vidare med mitt manus, säger Amanda Nordmark. Men jag nog fortfarande lite i chock!, säger hon.

Rebecca Alverfors från Teater Kurage (http://www.hagateatern.se/teater-kurage/vilka-%C3%A4r-vi-1833032) i Göteborg var med i juryn som valde ut den vinnande texten.

- MANHATTANPROJEKTET var en av mina favorittexter och den förändrades verkligen från läsning till läsning, det brukar vara ett säkert tecken på att en text har många bottnar, säger Rebecca Alverfors. Texten provocerar på helt rätt sätt, den utmanar våra fördomar och föreställningar kring könsroller genom att leka med dem. Det är halsbrytande och roligt och det är en text som Sverige idag behöver, säger hon.

Juryns motivering Med brutal hänsynslöshet och humor ger Amanda Nordmark oss tillflykt till en annan världsordning. Det är omöjligt att värja sig för hennes text vars skildring av kvinnlig lojalitet har drivkraft likt en atombomb. Vi får helt enkelt inte nog och det är med stor glädje vi tilldelar henne NY TEXT:s utvecklingsstipendium för 2014 på 50 000 kronor.

Om NY TEXT! Målet med NY TEXT! är att förkorta och förenkla vägen till landets scener för alla som har ett skrivintresse. Flera av tidigare års textbidrag från NY TEXT! har blivit färdiga manus och spelats på scener runt om i Sverige: Johanna Emanuelson text Älvsborgsbron har spelats både på Unga Dramaten och Tallinns Stadsteater, Gunnar Erikssons text FISKEN, har gått på Dramalabbet i Stockholm, Astrid Mesanachs Men det skulle ni aldrig våga sattes upp av högaktuella Gruppen 2012.

De medverkande teatrarna är: Jämtlands KulturKompani, PotatoPotato, Teater Eksem, Teater Kurage, Masthuggsteatern, Teater Nu, Ögonblicksteatern, Dramalabbet, Ölands Folkhögskola, Bräcke Teaterförening, Östersunds Teaterförening.

Dramatiker och texter som publiceras i NY TEXT! - vol. 7: MANHATTANPROJEKTET, Amanda Nordmark, Göteborg Jultid i nutid, Marcus Källström, Kälarne ELLER JAG VET INTE, Anna Nygren, Kimstad Överlevarna, Manda Stenström, Malmö Högen, Ina Sohlberg, Stockholm Måsen, Marie Florin, Göteborg ASYL, Ingemar Carradin, Lund På onkologen scen 1, Jenny Åkerblom, Åby Sidan floden, Frida Segerstedt, Skellefteå Efteråt, Anna Zetterström, Falun Tvättdag, Henrik Bergström Virta, Alingsås Godheten, Maria Norström, Jönköping

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://nytext.riksteatern.se/).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye