Riksteatern

Världspressen på plats när Riksteatern firar Eldfesten

Dela
Förra året deltog nästan 40 000 personer när Riksteatern arrangerade Eldfesten, eller Chaharshanbeh Souri, runt om i landet. I år utökas firandet med ytterligare en festort och det gör Sverige till världens största arrangör av den traditionella vårfesten, något som väckt uppmärksamhet i världspressen. BBC World och Voices of America är några av de internationella medier som kommer vara på plats för att bevaka Eldfesten i Kungsträdgården.

För femte året i rad bjuder Riksteatern tillsammans med ett 50-tal ideella aktörer på en fantastisk eldfest och i år blir firande större än någonsin. Ännu en stad kommer i år att arrangera Eldfesten (http://www.riksteatern.se/eldfesten) och detta gör sammantaget Sverige till det land i världen där firandet är störst, vilket inte undgått internationell press: BBC World och Voices of America kommer att direktsända firandet i Kungsträdgården.

Den 18 mars fylls Kungsträdgården (http://www.eldfesten.info/stockholm/) i centrala Stockholm, Heden (http://www.eldfesten.info/goteborg/) i Göteborg, Folkets Park (http://www.eldfesten.info/malmo/) i Malmö, Önsta gryta i Västerås och Tonhallen (http://www.eldfesten.info/sundsvall/) i Sundsvall av världsartister, dans, mat och gemenskap under bar himmel. Artister i urval är: Sharam Shabpareh (http://www.eldfesten.info/stockholm/artister-aktiviteter.html), en av de största pop- och rockikonerna i Iran och Andy (http://www.eldfesten.info/goteborg/artister-aktiviteter.html) är en av de mest kända nu levande armenisk-iranska singer-songwriters. Rana Mansour (http://www.eldfesten.info/stockholm/artister-aktiviteter.html) jämförs med artister som Norah Jones, Sade, och Alicia Keys och melodifestivalaktuella Mahan Moin (http://www.eldfesten.info/stockholm/artister-aktiviteter.html) är en av två konferencierer i Kungsträdgården. Mer information om firandet i de respektive städerna finns här (http://www.riksteatern.se/eldfesten).

Vahideh Dahl från Eldfestkommittén i Stockholm (http://www.eldfesten.info/stockholm/eventkommitten.html) är en av arrangörerna:

- För 30 år sedan hoppade vi över värmeljus för att fira Chaharshanbeh Souri, det känns roligt att fira så stort som vi gör nu, säger Vahideh Dahl. Årets program kommer beröra alla som kommer oavsett ålder eller etnicitet, alla kommer känna sig välkomna. Tillsammans kommer vi få uppleva glädje, musik, dans, eld och fyrverkerier, säger hon.

Om Eldfesten: Eldfesten eller Chaharshanbeh Souri som den heter på persiska, är en kulturell högtid som har nära anknytning till det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret. Högtiden är en festival med våren, solen, ljuset och det nya året i fokus och har firats i nästan 4000 år. Med Eldfesten och Norouz-firandet fortsätter Riksteatern arbetet för kultur, demokrati och mänskliga rättigheter.

Eldfesten arrangeras i samproduktion med: Riksteatern, Farhang, Eldfestkommittén, Stockholms stad, Göteborgs Eldfestkommitté, Göteborgs stad, Iransk-Svenska förening i Malmö, Malmö Stad, Moriska paviljongen, Riksteatern Västernorrland, Sundsvall stad, Västerås stad, Föreningen Shabhaye Iran, Föreningen Mihan i Västerås.

Läs mer om Eldfesten här (http://www.riksteatern.se/eldfesten).

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/eldfesten-2014-2).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye