Riksteatern

Carl Bildt och Stefan Löfven håller tal under Eldfesten

Dela
Förra året deltog nästan 40 000 personer när Riksteatern arrangerade Eldfesten, eller Chaharshanbeh Souri på persiska, runt om i landet. Den 18 mars firas Eldfesten, en fest för solen, våren och ljusets återkomst och utrikesminister Carl Bildt och oppositionsledare Stefan Löfven är på plats i Kungsträdgården i centrala Stockholm för att önska gott nytt år från scenen.

För femte året i rad bjuder Riksteatern (http://www.riksteatern.se/) tillsammans med ett 50-tal ideella aktörer på en fantastisk eldfest och i år blir festen större än någonsin. Detta gör Sverige till det land i världen där firandet av Eldfesten (http://www.riksteatern.se/eldfesten) är störst, vilket inte undgått internationell press: BBC World och Voices of America kommer att direktsända firandet i Kungsträdgården. Och i år medverkar alltså även utrikesminister Carl Bildt (http://www.regeringen.se/sb/d/7382) och oppositionsledare Stefan Löfven (http://www.socialdemokraterna.se/Stefan-Lofven/) i firandet.

Den 18 mars från kl 18 fylls Kungsträdgården i centrala Stockholm, Heden i Göteborg, Folkets park i Malmö, Önsta gryta i Västerås och Tonhallen i Sundsvall av världsartister, dans, mat och gemenskap under bar himmel. Artister i urval är: Sharam Shabpareh, en av de största pop- och rockikonerna i Iran och Andy är en av de mest kända nu levande armenisk-iranska singer-songwriters. Rana Mansour jämförs med artister som Norah Jones, Sade, och Alicia Keys och melodifestivalaktuella Mahan Moin är en av två konferencierer i Kungsträdgården. Mer information om firandet i de respektive städerna finns här.

Om Eldfesten: Eldfesten eller Chaharshanbeh Souri som den heter på persiska, är en kulturell högtid som har nära anknytning till det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret. Högtiden är en festival med våren, solen, ljuset och det nya året i fokus och har firats i nästan 4000 år. Med Eldfesten och Norouz-firandet fortsätter Riksteatern arbetet för kultur, demokrati och mänskliga rättigheter.

Eldfesten arrangeras i samproduktion med: Riksteatern, Farhang (http://www.farhang.nu/), Eldfestkommittén, Stockholms stad, (http://www.stockholm.se/) Göteborgs Eldfestkommitté, Göteborgs stad (http://www.goteborg.se), Iransk-Svenska föreningen i Malmö (http://www.isfmalmo.se/), Malmö stad (http://www.malmo.se/), Moriska paviljongen (http://www.moriskapaviljongen.se/), Riksteatern Västernorrland (http://vasternorrland.riksteatern.se/), Sundsvall stad (http://www.sundsvall.se/), Västerås stad (http://www.vasteras.se/Sidor/startsida.aspx), Föreningen Shabhaye Iran, Föreningen Mihan i Västerås.

Läs mer om Eldfesten här (http://www.riksteatern.se/eldfesten).

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/eldfesten-2014-2).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye