Riksteatern

Riksteaterns egen scenkonstfest fyller 25 år

Dela
För att fira att Riksteaterns egen scenkonstfest Teaterdagarna (http://teaterdagarna.riksteatern.se/) nu fyller 25 år lockar vi med omtalade svenska och internationella scenkonstakter. Prisbelönta Your Majesties (http://teaterdagarna.riksteatern.se/your-majesties), som är en tolkning av Barack Obamas fredstal i Oslo 2009. Monirah Hashemis starka verk Sitaraha – The stars (http://teaterdagarna.riksteatern.se/sitaraha-the-stars), om kvinnors situation i Afghanistan, har urpremiär på Teaterdagarna. Spaniens nya stjärnskott inom samtida dans Marcos Morau kommer med sitt verk Islandia (http://teaterdagarna.riksteatern.se/islandia). Från Sverige får vi se En förlorad generation – röster från den nya arbetslösheten (http://teaterdagarna.riksteatern.se/en-forlorad-generation-roster-fran-den-nya-arbetslosheten) av Marcus Lindeen, och den politiska satiren Perplex (http://teaterdagarna.riksteatern.se/perplex) av Teater Tribunalen. Detta och mycket mer händer under Teaterdagarna 4-5 april.

Teaterdagarna (http://teaterdagarna.riksteatern.se/) är en unik samlingspunkt för stora delar av Sveriges alla teaterarrangörer. De samlas under Riksteaterns tak i Hallunda under en helg för att njuta av gränsöverskridande scenkonst från hela världen, för att mötas och inspireras. Teaterdagarna är också en unik chans för stockholmspubliken och den övriga scenkonstbranschen att möta det bästa från landets scener. 65 programpunkter, 10 teatrar, 2 dagar, 1 hus: det är Teaterdagarna i ett nötskal!

Riksteaterns vd Magnus Aspegren om Teaterdagarna:

- Det finns få tillfällen när hela scenkonstbranschen kan vara samlade i ett och samma hus, Teaterdagarna är ett sådant tillfälle, säger Magnus Aspegren. Behovet av mötesplatser ökar och på Teaterdagarna kan vi samlas, diskutera och inte minst se en massa bra scenkonst, säger han.

Kerstin Johansson, som är ordförande för Gullspångs Riksteaterförening (http://gullspang.riksteatern.se/), har kommit till Teaterdagarna varje år sedan de startade för 25 år sedan.

- Att få komma till Teaterdagarna är som en belöning för det man jobbat med hela året säger Kerstin Johansson. Då får man umgås och gå på seminarier och inte minst se föreställningar av väldigt hög kvalitet. Och i år har Josette Bushell-Mingo lovat att sjunga Sophisticated Lady av Duke Ellington för mig, det ser jag fram emot, säger hon.

Nytt för i år är Konstnärliga processer där vi bland annat får följa repetitionerna av internationella Kompani Nie (http://teaterdagarna.riksteatern.se/teater-nie) och Riksteaterns nya verk Natten den 28 februari. Vi får även möta konstnärer som Ann Petrén, Anna Vnuk och Marcus Lindeen i Teaterdagarna möter.

Några godbitar ur programmet:

En förlorad generation - röster från den nya arbetslösheten (http://teaterdagarna.riksteatern.se/en-forlorad-generation-roster-fran-den-nya-arbetslosheten)En förlorad generation - röster från den nya arbetslösheten av Marcus Lindeen, är en föreställning om Generation Y eller ”The Lost Generation”, de som är födda i början på 80-talet. Det är en rapp och ofta underhållande berättelse med djupt personliga karaktärer tagna direkt ur verkligheten. Läs mer här.

Islandia (http://teaterdagarna.riksteatern.se/islandia)Spaniens nya stjärnskott inom samtida dans heter Marcos Morau. Med humor, estetik och spansk galenskap tar Morau här Island som inspirationskälla. Från vulkannatur till ultramodernt samhälle - en bild av väst idag. Läs mer här.

Perplex (http://teaterdagarna.riksteatern.se/perplexhttp://teaterdagarna.riksteatern.se/perplex)En politisk fars om dålig självinsikt och noll koll på omvärlden - Sveriges mest politiska frigrupp Tribunalen - står bakom denna skrattattack. Fyra skådespelare samarbetar för att skildra medelklassens existentiella och moraliska panik. Det går så där. Publik- och kritikersuccén Perplex tar oss med på en absurd fars i högt tempo, en orgie i samhällsdebatt och mänsklig förvirring. Det är dramatik, politik och komik på hög nivå. Läs mer här.

Sitaraha - The stars (http://teaterdagarna.riksteatern.se/sitaraha-the-stars)Sitaraha - The Stars är en teater- sång och dansföreställning som berättar om kvinnors verklighet i Afghanistan. Monirah Hashemis pjäser har spelats i bland annat Kabul, New Dehli, Hamburg och Sverige. Sitaraha - The Stars textas till svenska och har urpremiär på Teaterdagarna.

Your Majesties (http://teaterdagarna.riksteatern.se/your-majesties)Ett engelskspråkigt gästspel från Österrike/Spanien som turnerar med sin prisbelönta uppsättning av Barack Obamas fredstal från ceremonin i Oslo 2009. Duon är ung, urskicklig, ger oss en rejäl tankeväckare och rustar oss för att lyssna mer uppmärksamt på politiska tal. Vad säger politiska ledare egentligen? Vilken bild av omvärlden och av oss själva hjälper de till att skapa?

Läs mer om Teaterdagarna här (http://teaterdagarna.riksteatern.se/).

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/category/ovrigt/teaterdagarna-2014-ovrigt/page/2).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye