Riksteatern

Högaktuellt gästspel på Riksteaterturné

Dela
Vad händer när ett samhälle börjar värdera, stämpla och klassificera sina medborgare utifrån namn och etnicitet? Dramat Jag lämnade mitt hjärta i Zvornik (http://www.riksteatern.se/zvornik) skildrar när kriget kom till Bosnien 1992 men är högaktuellt i en tid av politiska och ekonomiska omvälvningar. Nu gästspelar den kritikerrosade föreställningen i Riksteatern regi. Premiär i Lidköping den 21 april.
Foto Davorin Seculic
Foto Davorin Seculic

Dramat Jag lämnade mitt hjärta i Zvornik anses vara bland de bästa efterkrigsverken producerade i Bosnien och Hercegovina under de senaste åren och har spelat för utsålda hus i tre år på hemmascenen i Bosnien. I pjäsen förs vi tillbaka till början av 1992 då kriget kom till Bosnien och Hercegovina och staden Zvornik i östra Bosnien. Över en natt började folk diskrimineras och skiljas åt utifrån namn och efternamn. För pjäsens regissör Sulejman Kupusovic har krigstemat återigen blivit aktuellt i ett Bosnien som just nu går igenom en svår sociopolitisk och ekonomisk kris.

- Jag lämnade mitt hjärta i Zvornik utspelar sig vid en historisk krispunkt i vår nutida historia, men det är den tidlösa aspekten och de svårbegripliga människorelationer som står i centrum av berättelsen, säger Kupusovic.

Pjäsens huvudroll spelas av Emir Hadžihafizbegović, Bosniens egen motsvarighet till Krister Henriksson, och han står i spetsen för en ensemble med några av Bosniens främsta skådespelare. Emir Hadžihafizbegović har medverkat i ett 20-tal långfilmer och har nyligen blivit tilldelad det prestigefulla Acting Grand Prix of Festival SEE Paris (http://www.sarajevotimes.com/acting-grand-prix-festival-see-paris-laureate-emir-hadzihafizbegovic/). Karmeni Teatar 55, som står bakom uppsättningen, fortsatte att spela nästan varje dag under belägringen av Sarajevo mellan 1992 och 1995, vissa gånger mitt bland murbruk och med levande ljus som enda belysning. 28 pjäser sattes upp under belägringen utan att teatern någonsin lät sig påverkas av ideologiska, religiösa eller politiska påtryckningar.

Det är Riksteaterns allra nyaste förening som arrangerar premiären i Lidköping den 20 april. Mirsad Besovic är projektledare i den nybildade föreningen.

- Jag lämnade mitt hjärta i Zvornik är lika högaktuell nu som när den utspelar sig, i Sverige och resten av Europa stänger man just nu ute människor på grund av etnicitet, säger Mirsad Besovic. Det är också väldigt roligt att premiären är i Lidköping eftersom som Lidköping är en levande kulturstad, och det kommer att bli en riktig teaterpremiär med röd matta och allt, säger han.

Föreställningen spelas på Bosniska och textas till Svenska och är ett gästspel från Kamerni Teatar 55 i Sarajevo.

Turnéplan: 20-21 april Lidköping, 24 april Varberg Teatern, 25 april Växjö Teater, 26 april Karlskrona Konserthusteatern, 29 april Kristianstad Teatern, 30 april Kalmar Teater, 2 maj Oskarshamn Forum, 4 maj Stockholm Södra Teatern, 5 maj Västerås Västmanlands Teater, 7 maj Linköping Sagateatern

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/jag-lamnade-mitt-hjarta-i-zvornik).

För mer detaljerad turnéplan se Rikstearns web (http://www.riksteatern.se/zvornik#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto Davorin Seculic
Foto Davorin Seculic
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye