Riksteatern

Halsbrytande monolog med Sauk, akrobatisk relationsanalys och nyskrivet drama om natten då Palme mördades. Det här är Riksteaterns höst 2014

Dela
Föreställningen Natten den 28 februari (http://www.riksteatern.se/natten) tar avstamp i den natt då Olof Palme mördades, ett avgörande ögonblick i nutidshistorien. Föreställningen är ett samarbete med hyllade teaterkompaniet NIE. Regissören Linus Fellbom tar sig an religion i den intellektuella dramakomedin Gudshjälmen (http://www.riksteatern.se/gudshjalmen). I Rosa Brus (http://www.riksteatern.se/rosabrus) har de två unga nycirkusartisterna Moa Lichtenstein och Jonatan Krogh skapat en föreställning där de med dans och akrobatik undersöker ett förhållande sett ur både tjejens och killens perspektiv. Stefan Sauk (http://www.riksteatern.se/sauk) är tillbaka på scen, med en halsbrytande monolog som inte kommer att göra fansen besvikna.
Foto Davorin Sekulic
Foto Davorin Sekulic

I höst får hela landet möjlighet att se prisade dramatikern Gertrud Larssons pjäs Världens lyckligaste kycklingar (http://www.riksteatern.se/kycklingar) då den åker på Riksteaterturné. Riksteaterns Tyst Teater (http://tystteater.riksteatern.se/) storsatsar med dramat Bröderna Marx (http://www.riksteatern.se/brodernamarx), i regi av Josette Bushell-Mingo, ett sanslöst äventyr i Bröderna Marx bisarra och underbara värld, där kärleken övervinner allt. Succékabarén Ja mahaluša (http://www.riksteatern.se/jamahalusa), som kallats för en bosnisk Sex and the City har setts av över hundratusen människor, och i höst blir det gästspel i Riksteaterns regi. Australiensiska nycirkuskompaniet Casus kommer till Sverige med sin succéföreställning Knee Deep (http://www.riksteatern.se/kneedeep) där fyra akrobater utforskar gränserna för den mänskliga kroppen.

Såhär säger Riksteaterns vd Magnus Aspegren om Riksteaterns höstrepertoar:

- Jag tycker att höstens repertoar visar på det som är Riksteaterns styrka: bredd med kvalité. I höst visar vi allt ifrån Stefan Sauks syrliga samtidsanalys till komedin Bröderna Marx som är en klassisk historia och som berättas på många språk med spännande ny teknik, säger Magnus Aspegren. Och så har vi dansföreställningen Rosa Brus som verkligen är spännande scenkonst för unga av unga. Klassiker, nytänkande, samhällengagerande det tycker jag är Riksteaterns höst i ett nötskal, säger han.

Riksteaterföreningen i Östersund (http://ostersund.riksteatern.se/) är en av de 230 teaterföreningar i Sverige som varje år ser till att teater- och scenkonstintresserade i hela landet får tillgång till scenkonst. Stefan Sauk är en av många föreställningar som kommer att spela i Östersund under hösten.

- Det finns något busigt och överraskande i Stefan Sauk och det ska bli spännande att få se honom på scenen igen, säger Lisa Engman i Östersunds Teaterförening. Jag tror att publiken kan vänta sig en annorlunda och häftig scenkonstupplevelse, säger hon.

Turnéplaner och premiärorter kommer att presenteras löpande under våren. Pressbilder finns att ladda ner på Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/).

För frågor som gäller intervjuer och pressbiljetter kontakta Riksteaterns pr-ansvariga, Gilda Romero.

Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern 145 83 Norsborg Tel: 08-531 99 354 Mobil: 0705-28 99 15 Mejl: gilda.romero@riksteatern.se www.riksteatern.se

Detta är Riksteaterns premiärer hösten 2014

Áillohaš - solens son (http://www.riksteatern.se/aillohas)Áillohaš - solens son, är ett ljust konstnärsporträtt och en hyllning till samernas nationalpoet, Nils-Aslak Valkeapää som är en förebild för unga samer, förnyare av jojktraditionen och har fått Nordiska rådets litteraturpris. Föreställningen kretsar kring Ailu som han också kallas, en ung same som gestaltar naturen genom poesi, konst och musik. Beaivváš Sámi Našunálateáhter, Finlands Nationalteater och Ruska ensemble i samarbete med Riksteatern. Föreställningen spelas på finska och samiska, textas till svenska, och ingår i Scen utan gränser (http://www.scenutangranser.com/).

Bröderna Marx (http://www.riksteatern.se/brodernamarx)Följ med på ett sanslöst äventyr till Bröderna Marx bisarra värld, där kärleken övervinner allt. En helaftonsföreställning och en skrattfest för alla! Med en cigarr i Grouchos mungipa, frasande klänningar och optiska effekter, kastas vi tillbaka till ett flärdfullt trettiotal. Juliette och Zeppo är älskande, men förbjudna att gifta sig och de rymmer till Paris för ett bröllop i all hemlighet. Men resan går inte på räls, vad är det för skugga som följer dem och vem förväxlar väskorna? Föreställningen är en visuell hyllning till filmhistorien. En varmt efterlängtad pjäs regisserad av Josette Bushell-Mingo.

Decemberfestival (http://www.riksteatern.se/decemberfestival)I den kalla och mörka decembermånaden bjuder Riksteatern på folkfest med kända turkiska, persiska, bosniska, arabiska, kurdiska och iranska artister. Decemberfestivalen är en fortsättning på den turkiska konsert på Cirkus i Stockholm som Riksteatern har arrangerat för utsålda hus under 6 år.

En stund till (http://www.riksteatern.se/enstundtill)En varm, ömsint och humoristisk föreställning med Lars Sonnesjö och dockan Signe. Hon och Lasse går som vanligt upp i logen för att sminka av sig efter ett framträdande, men denna gång möts de för första gången på riktigt och har ett öppet samtal om livet. Hur det är att bli äldre, hur det kunde komma sig att ”det blev som det blev”, om de val de gjort och inte gjort, om saknad och längtan. Föreställningen är en fristående uppföljare till En stund på jorden, Byteaterns publiksuccé som berättade historien om Signe och Henning Kullzén, syskonparet som levde tillsammans hela livet.

Fröken Julie (http://www.riksteatern.se/frokenjulie) Fröken Julie överraskar i en modern och rakbladsvass uppsättning, med klassiska teman, men med nya dimensioner. Hyllade Anna Pettersson gestaltar alla roller växelvis, med humor och briljans. Det har gått över hundra år sedan Strindberg skrev Fröken Julie, men pjäsens teman om klass, genus, arv och miljö är lika aktuell, nu som då. Föreställningen är mångfaldigt belönad, mycket visuell och tilltalar, med sina oväntade grepp, också en yngre publik, där film och ljus är en del av den annars enkla scenografin. På scen medverkar en kameraman som filmar skådespelerskan live under föreställningen.

Gudshjälmen (http://www.riksteatern.se/gudshjalmen)Kan man på vetenskaplig väg framkalla religiösa upplevelser? Går det att omvända världens troende till ateister? I Riksteaterns egenproducerade dramakomedi Gudshjälmen ställs frågorna på sin spets när mor och son går in i en existentiell närkamp. Uppsättningen regisseras av Linus Fellbom, senast uppmärksammad för sin makalösa scenografi och ljussättning av uppsättningen L’Orfeu på Wermland Opera. Huvudrollen spelas av guldbaggebelönade Cecilia Nilsson.

Huovinens utvalda (http://www.riksteatern.se/huovinensutvalda)Det var i det lilla som kåsören Veikko Huovinen hämtade inspiration. Med sin bisarra humor förvandlade han vardagen till en värld av mustiga skrönor. Ilkka Heiskanen gestaltar Huovinens många karaktärer, med passion, värme och humor. Heiskanen reser över vårt snurrande klot, med en skarpsynt betraktares ögon. Han filosoferar över kookaburran, apkungar och ynkryggar och fram träder den ena originella historien efter den andra, allt i en salig blandning. Huovinens utvalda är en driven föreställning som både roar och berör. Föreställningen ingår i Scen utan gränser

Ja mahaluša (http://www.riksteatern.se/jamahalusa)Succékabarén som kallats för en bosnisk Sex and the City. Över hundratusen människor har redan sett föreställningen där kompaniet FILTER från Sarajevo gör satirisk humor på teman som relationer och sex. På scen står två skådespelare som ackompanjeras av en levande orkester som spelar pop, rock, jazz och sevdah. Föreställningen baseras på den bästsäljande boken av krönikören Indira Kučuk- Sorguč, som gjort sig känd som en humoristisk och brutalt ärlig skildrare av kärlek i det moderna Bosnien. Föreställningen spelas på bosniska och textas till svenska.

Knee Deep (http://www.riksteatern.se/kneedeep)Australiensiska nycirkuskompaniet Casus kommer till Sverige med sin succéföreställning Knee Deep. Fyra akrobater utforskar gränserna för den mänskliga kroppen. Ensam kan den vara bräcklig, men förbluffande stark tillsammans med andra - som ägg i en äggkartong. Kompaniet har hänfört publik och kritiker i Australien och världen över med sin blandning av koreografi, akrobatik, trapets och luftakrobatik. Låt dig ryckas med av en föreställning som är både brutal och poetisk! Casus består av Emma Serjeant, Jesse Scott, Natano Fa’anana och Lachaln McAulay.

La Soirée (http://www.riksteatern.se/lasoiree2011)Omöjliga att beskriva, omöjliga att motstå! La Soirée bjuder på en rolig, farlig och sexig cocktail fylld av burleskerier och spektakulära tricks. Deras stjärnspäckade varieté har tagit världen med storm och sålt ut säsong efter säsong, och i höst åker de på Riksteaterturné.

Natten den 28 februari (http://www.riksteatern.se/natten)De flesta svenskar som var födda eller levde i Sverige den 28 februari 1986 - då vår statsminister Olof Palme mördades - minns exakt var de befann sig när de fick beskedet om mordet. NIE och Riksteatern presenterar nu en föreställning som tar sitt avstamp just under den natten. Genom de fem personerna i pjäsen går vi tillbaka till en natt som många menar fått svenskarna att börja se på sitt samhälle och sig själva på ett annat sätt. På så får vi också syn på oss själva och vårt samhälle idag.

På rätt sida om okej (http://www.riksteatern.se/klungan)En härva av Klungan och Birgitta Egerbladh. Om hur det låter när man lyssnar på sig själv och vad man tror sig höra när man lyssnar på andra. Föreställningen är det tredje samarbetet med regissören och koreografen Birgitta Egerbladh. Tillsammans har Klungan och Egerbladh letat sig fram till en idérik och berättarglad tragikomik, fylld av koreografiska krumsprång, vindlande textmassor och skenande röstlägen. Denna gång adderas även ljudet som centralt berättargrepp. Med ljudets hjälp vill de förvirra, förändra, förstärka och förvandla - inte minst sina egna röster och kroppar.

Romeo och Julia Riksteatern och Malmö Opera ger en koncentrerad och intim kammarversion av Gounods opera, bearbetad av regissören Wilhelm Carlsson och med musikaliska arrangemang av Paula af Malmborg Ward. Malmö Operas kammaroperor blivit ett framgångsrikt koncept och efter spelperioden i Skåne hösten 2014, kommer föreställningen att gå på Riksteaterrturné i övriga Sverige under våren 2015.

Rosa Brus (http://www.riksteatern.se/rosabrus)En dans- och akrobatikföreställning som skildrar ett ungt förhållande sett ur bådas perspektiv. En skildring av närhet, avståndstagande, kontrollbehov, konflikt och försoning. Genom att spegla erfarenheter och upplevelser ur den egna vardagen vill Cauda med Rosa Brus väcka tankar och uppmuntra till nya infallsvinklar på hur könsroller begränsar oss. Kompaniet Cauda startades av Moa Lichtenstein och Jonatan Krogh, som också är upphovspersoner och medverkande i Rosa Brus.

SAUK FORTFARANDE SKEPTISK - and some fcuking music... (http://www.riksteatern.se/sauk) Monologen kommer att påminna om Tillfälligt Avbrott, fast anpassade för livescenen. De ska vara frätande förankrade i dagens verklighet - men framföras med en stor portion värme. Meningen med livet, vad händer sedan och framförallt… vart tar alla pengar vägen är frågor som givetvis kommer att avhandlas.

Stockholm Street Festival on Tour (http://www.riksteatern.se/streetfestivalontour)Stockholm Street Festival on Tour: akrobatik, humor och magi i världsklass på en gata nära dig. Festivalen är tillbaka ännu en sommar för att roa, röra och förföra sin publik. Genom Riksteatern får delar av sommarsverige njuta av gatuartisteri på hög internationell nivå.

Voices of change (http://www.riksteatern.se/voicesofchange)Riksteaterns fortsätter sin temasatsning Voices of change, vi lyfter fram urbana scenkonstaktörer från hela världen som verkar för positiv förändring genom sitt konstnärskap. Under hela hösten blir det flera evenemang , med bland annat pianisten Tara Kamangar och det alternativa rockbandet KIOSK.

Världens lyckligaste kycklingar (http://www.riksteatern.se/kycklingar)Lyckliga kycklingar - finns de, och vad händer när ett ägg smyger sig in i parrelationen? Monika och Peters kycklingfarm föder allt mindre framgång. En dag får Monika uppdraget att börja blogga för branschorganisationen, och allt vänds upp och ner. Världens lyckligaste kycklingar är en skruvad, komisk och satirisk efterräkning av den svenska kycklingindustrins självbild och den moderna familjebilden. Med fingertoppskänsla och underbyggt journalistiskt arbete lyckas dramatikern och årets Ibsenpristagare Gertrud Larsson, ännu en gång, mäta hur vindarna blåser i det svenska samhällsklimatet.

Fortsätter turnéra från våren 2014

En liten berättelse (http://www.riksteatern.se/enliten)

Hoppets förutsättningar (http://www.riksteatern.se/hoppetsforutsattningar)

Ingen fattar utom vi (http://www.riksteatern.se/ingenfattar)

När rocken kom till Sveg (http://www.riksteatern.se/ingenfattar)

Bilder

Foto Davorin Sekulic
Foto Davorin Sekulic
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye