Riksteatern

Drabbande pjäs om kvinnor som älskade nazister

Dela
Riksteatern fortsätter tillsammans med Dramaten, Turteatern, Uusi Teatteri och Svenska Regissörsföreningen sin satsning på modern finsk dramatik. Senast aktuell var Sofi Oksanens och nu har turen kommit till Gunilla Hemmings Nazifruar, en drabbande pjäs om kvinnor som var gifta med nazister. Nazifruar bygger på sanna historier om kvinnor som var gifta med män i SS. Premiär på Turteatern i Kärrtorp den 21 april.

Pjäsen Nazifruar (http://www.riksteatern.se/finndrama) bygger på sanna historier om kvinnor gifta med män i SS, historier om hur deras liv tedde sig under nazitiden och om priset de fick betala efter kriget - om de alls behövde stå till svars. För vad visste egentligen de högt uppsatta nazisternas fruar om vad deras män gjorde i nazismens tjänst? I många fall var deras närvaro det som fick SS-officerarna att stå ut, det visste Himmler och därför inrättades livet utanför koncentrationslägret som ett ”paradis” för de anhöriga till SS-styrkorna. Den 21 april är det dags för premiärläsning av Nazifruar på Turteatern i Kärrtorp. Läsningen är iscensatt av och med Nils Granberg och Andrea Björkholm. Skådespelarna Frida Österberg och Nils Poletti kommer även att medverka och dramatikern Gunilla Hemmings kommer att närvara vid läsningen.

Om FINNDrama: FINNDrama (http://www.riksteatern.se/finndrama) är ett samarbete mellan Riksteatern, Dramaten, Turteatern, Uusi Teatteri och Svenska Regissörsförening med ambitionen är att tillgängliggöra finländsk dramatik genom att presentera nya texter. Projektet vill skapa en plattform för scenkonstutövare att mötas över gränserna för att inspirera och utveckla den samtida nordiska scenkonsten. Genom FINNDrama kan arrangörer själva boka en pjästext som de är intresserade av och ordna en egen läsning på sin ort. Satsningen startade 2009 och har hittills resulterat i 13 stycken pjäser. FINNDrama är även en del av projektet Scen Utan Gränser (http://www.scenutangranser.com/) - Rajaton näyttämö, en plattform för samarbete och branschutveckling inom scenkonst i Sverige och Finland.

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/nazifruar).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye