Riksteatern

Kulturministern inviger Riksteaterns Länk

Dela
Intresset och uppslutningen för Riksteaterns Länk (http://skolscenen-lank.riksteatern.se/) slår rekord. I år har 650 unga amatörskådespelare på åtta regionala Länk-festivaler under våren satt upp nyskriven dramatik. Den 9-11 maj är det dags för Länks nationella festival på Riksteatern i Hallunda, som invigs av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
Foto-Andreas-Lindholm
Foto-Andreas-Lindholm

Spännande nyskriven dramatik för unga ensembler, det är Länk i ett nötskal. På landets unga scener har det under våren sjudit av aktivitet, 650 unga skådespelare har spelat pjäser av bland annat Anders Duus, Rasmus Lindberg och Martina Montelius. Den första omgången av Länk startade 2012 och när Länk nu genomförs för andra gången är det med nästan dubbelt så många deltagare och teaterfestivaler. Att projektet på två år har växt sig så starkt visar tydligt behovet av aktuell nyskriven dramatik, anpassad för unga scenkonstutövare. Riksteaterns vd Magnus Aspegren inviger tillsammans med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth Länk-festivalen i Hallunda där tolv ensembler från bland annat Höganäs, Luleå och Karlstad medverkar.

Så här säger Magnus Aspegren om Länk:

- Medskapande och delaktighet är centralt för Riksteaterns arbete. Därför är Länk ett väldigt viktigt projekt eftersom det involverar så många unga på så många olika platser, säger Aspegren. Tillsammans med många av landets teatrar gör Riksteatern, genom sitt nationella uppdrag, Länk möjligt och det känns häftigt, säger han.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth: - Barns och ungas rätt till kultur är en tydlig prioritering för kulturpolitiken. Därför är projekt och festivaler som ger unga möjligheten att utveckla sitt eget skapande av särskild betydelse, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

I samband med de regionala Länkfestivalerna publicerades även en antologi där de nyskrivna pjäserna ingår. Antologin är utgiven på Gidlunds förlag.

Författare Länk 2014: Hyenor av Anders Duus Borta av Sofia Fredén Mördarnas barn av Katori Hall Den sista kackerlackan av Cristina Gottfridsson Sannas sanna jag av Rasmus Lindberg Mitt hjärta rusar av Martina Montelius

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto-Andreas-Lindholm
Foto-Andreas-Lindholm
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye