Riksteatern

Riksteaterns Länk vinner Prix d´ASSITEJ

Dela
Igår tilldelades Riksteaterns Länk det prestigefulla priset Prix d´ASSITEJ, en internationell utmärkelse för speciella insatser inom scenkonst för barn och unga.
foto Ellis Hoffman
foto Ellis Hoffman

Under stort jubel tilldelades Riksteaterns Länk (http://www.riksteatern.se/lank) under gårdagskvällens officiella invigning av BIBU, Scenkonstbiennalen för barn och unga, det internationella Prix d´ASSITEJ. Priset är en utmärkelse för speciella insatser inom scenkonst för barn och unga.

Juryns motivering lyder: ”Länk ger teaterkonsten livsviktig näring. I detta landsomfattande projekt får teaterintresserade ungdomar spela nyskrivna pjäser och samtida dramatiker får en unik möjlighet att skiva för en stor ensemble. En skatt av dramatik för unga är under uppbyggnad. Länk involverar, engagerar och skapar nya förutsättningar - Länk når ut!”

Riksteaterns vd Magnus Aspegren om priset: - Länk ett väldigt viktigt projekt eftersom det involverar så många unga på så många olika platser, genom Länk möter den nya generationens artister dagens professionella, säger Aspegren. Länk ligger helt i linje med Riksteatern uppdrag och det känns otroligt roligt att ASSITEJ uppmärksammat det, säger han.

Om Länk (http://www.riksteatern.se/lank): Spännande nyskriven dramatik för unga ensembler, det är Länk i ett nötskal. På landets unga scener har det under våren sjudit av aktivitet. 650 unga skådespelare i 58 ensembler har på nio Länk-festivaler spelat pjäser av bland annat Anders Duus, Rasmus Lindberg och Martina Montelius. Den första omgången av Länk startade 2012 och när Länk nu genomförs för andra gången är det med nästan dubbelt så många deltagare och teaterfestivaler. Att projektet på två år har växt sig så starkt visar tydligt behovet av aktuell nyskriven dramatik, anpassad för unga scenkonstutövare. Inom kort kommer Riksteatern tillkännage vilka dramatiker som kommer att skriva pjäser för Länk 2016.

Om Prix d´ASSITEJ: Varje år sedan 1986 utser Svenska ASSITEJs styrelse vinnaren eller vinnarna till organisationens hederspris Prix d´ASSITEJ. Priset ges till teatergrupper, teatrar, organisationer eller enskilda personer för speciella insatser inom scenkonst för barn och unga. Diplomet är utformat av scenografen Roland Söderberg.

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/category/ovrigt/lank) .

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto Ellis Hoffman
foto Ellis Hoffman
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye