Riksteatern

Två unga dansare skapar föreställning om jämställdhet

Dela
Dansarna och cirkusartisterna Moa Lichtenstein och Jonatan Krogh riktar strålkastaren mot jämställdhet på ett nytt sätt: genom dans och akrobatik. Rosa Brus skildrar en ung relation och visar hur alla är förlorare i ett ojämnställt samhälle. Rosa Brus har Riksteaterpremiär 1 september i Vilhelmina.
Foto Andreas Bergmann
Foto Andreas Bergmann

Hur ska vi egentligen leva tillsammans på lika villkor? Det unga paret i föreställningen Rosa Brus (http://www.riksteatern.se/rosabrus) använder kroppen för att försöka skapa balans i sitt förhållande. Moa Lichtenstein och Jonatan Krogh, som är 23 och 24 år gamla, har skapat föreställningen som gestaltar erfarenheter och upplevelser ur deras egen vardag. Men dans och akrobatik som uttrycksmedel utforskar och gestaltar Rosa Brus ett ungt pars stormiga förhållande. Föreställningen skildrar en ung relation sett ur både tjejens och killens perspektiv och vill visa hur könsroller påverkar och begränsar oss, oavsett om man är kvinna eller man.

- Vi ville skapa en politisk föreställning och det var viktigt att den skulle handla om något som ligger nära oss, och det gör verkligen frågan om rättvisa om och jämställdhet, säger Moa Lichtenstein. För oss var det också viktigt att alla kan få med sig något från föreställningen, oavsett hur insatt man är i frågor om jämställdhet, fortsätter Jonatan Krogh.

Det är Riksteaterföreningen i Vilhelmina som arrangerar premiären 1 september. - Rosa Brus är dans när det är som allra bäst, man blir helt tagen av känsloregistret i dansen. säger Suzanne Sellin, ordförande i Vilhelmina Riksteaterförening. Jag har sätt föreställningen flera gånger och den är lika bra varje gång, säger hon.

Föreställningen är skapad av Moa Lichtenstein och Jonatan Krogh som tillsammans startat och driver danskompaniet Cauda (http://www.cauda.se/om_oss.html). Musiken i föreställningen är komponerad av Jonas Thunberg, och Josette Bushell Mingo har som ”artistic eye” fördjupat gestaltningsarbetet tillsammans med Cauda. Moa Lichtenstein är dansare, med bakgrund inom cirkus och teater. Jonatan Krogh är akrobat och dansare med bakgrund inom cirkus och musik. Rosa Brus kommer även att spelas på Nycirkusfestivalen (http://www.umeateaterforening.se/default.asp?ML=40) i Umeå under september.

Om Rosa Brus En dans- och akrobatikföreställning som skildrar ett ungt förhållande sett ur bådas perspektiv. En skildring av närhet, avståndstagande, kontrollbehov, konflikt och försoning. Och hur en relation kan se helt olika ut beroende på varifrån man betraktar den. Genom att spegla erfarenheter och upplevelser ur den egna vardagen vill Cauda med Rosa Brus väcka tankar och uppmuntra till nya infallsvinklar på hur könsroller begränsar oss.

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/rosa-brus).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/rosabrus#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto Andreas Bergmann
Foto Andreas Bergmann
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye