Riksteatern

Nyskriven pjäs om natten då Palme mördades

Dela
Vad befann du dig natten då Palme mördades? De flesta svenskar som var födda eller levde i Sverige den 28 februari 1986 minns exakt var de befann sig när de fick beskedet om mordet. Natten den 28 februari är en drastisk, smärtsam och humoristisk berättelse som har sin utgångspunkt i mordet på Sveriges statsminister Olof Palme - ett trauma som förändrade Sverige för alltid. Riksteaterpremiär 25 september i Karlstad.
foto Karl Andersson
foto Karl Andersson

Nyskrivna Natten den 28 februari (http://www.riksteatern.se/natten) tar oss från nutid, till 1986, och tillbaka igen. Systrarna Sara och Helena är som natt och dag - Sara sjunger i punkband och Helena drömmer om att turnera med Up with people. Deras pappa är polis och blir med tiden mer och mer upptagen av sina egna teorier om Palmemordet. Genom karaktärerna och deras reaktioner på Palmemordet undersöker Natten den 28 februari tiden kring händelsen och tidsandan i Sverige. Hur påverkade den mentaliteten i Sverige? Och hur förhåller vi oss egentligen till vårt så kallade ”nationella trauma”?

- Jag var 16 år och på semester i Östersund när Palme blev mördad, vi skulle gå på nattbion men den var stängd på grund av mordet och alla gator och ställen var helt tomma, säger pjäsens regissör Kjell Moberg. Jag brukar alltid arbeta utifrån dokumentära händelser och Palmemordet är ett nationellt trauma, en händelse som har påverkat det svenska folket nästan tre decennier, och därför också väldigt intressant att utgå ifrån, säger han.

Det är teaterföreningen i Kalstad som arrangerar premiären den 25 september. - Pjäsen utspelar sig i en väldigt spännande tid och det är extra roligt för vår publik att den utspelar sig i Värmland, säger Hervor Svenonius som är ordförande i Kalstad teaterförening. Vi har väldigt goda erfarenheter från kompani NIE och ser verkligen fram emot att få arrangera premiären av Natten den 28 februari, säger hon.

I samband med premiären så sänds P1 dokumentären Natten den 28 februari - 28 år senare (http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2938&grupp=21081&artikel=5953538) av Mia Blomgren. Programmet är ett samarbete mellan Sveriges Radio, Riksteatern och det internationella teaterkompaniet NIE. Läs mer om dokumentären här (http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=2938&grupp=21081&artikel=5953538).

Om Natten den 28 februari: Mordet på Sveriges statsminister Olof Palme blir en symbolisk händelse för vårt land och för den grupp människor som pjäsen kretsar kring. I centrum för handlingen står systrarna Sara och Helena: en av dem sjunger i punkbandet The Disgust, den andra drömmer om att turnera med Up with people. Genom karaktärerna upplever vi hur stämningen i Sverige förändras. En drastisk, smärtsam och humoristisk berättelse som innehåller mycket musik. Pjäsen regisseras av Kjell Moberg från det internationella teaterkompaniet NIE (http://www.nie-theatre.com/), som gjort sig kända för sin lekfulla, musikaliska teater som kretsar kring historiska händelser. Läs mer om NIE här (http://www.nie-theatre.com/).

Medverkande: Mårten Andersson, Kim Theodoridou Bergquist, Frida Beckman, Siri Hamari och Martin Lagos. Manus: NIE, Ninna Tersman och ensemblen Scenografi: Sören Brunes Regi: Kjell Moberg

Turnéplan: 25 september Karlstad, 2 oktober Stadsteatern Karlshamn, 4 oktober Bromölla, 7-8 oktober Kungsbacka Teater, 9 oktober Kulturhuset Hässleholm, 12-13 oktober Robertsfors, 14-15 oktober Nordanåteatern Skellefteå, 19-20 oktober Storsjöteatern Östersund, 23-24 oktober Sandviken Folkets Hus, 3 november Riksteatern Hallunda, 5-6 november Södra Teatern Stockholm, 9-11 november Riksteatern Hallunda, 14 november Växjö Teater, 17-18 november Stora Teatern Göteborg, 20-21 november Kulturhuset Halmstad, 25 november Konserthusteatern Karlskrona, 9 december Stadsteatern Skövde, 15-16 december Gävle Teater

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/natten-den-28-februari).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/natten#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto Karl Andersson
foto Karl Andersson
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye