Riksteatern

Älskad finsk kåsör gör svensk scendebut

Dela
Hans humor brukar kallas gränslöst bisarr och vardagligt igenkännande. Finlands folkkäre kåsör Veikko Huovinens populära skrönor har blivit teater och åker nu på turné med Riksteatern. Premiär i Sandviken den 8 oktober.
Foto Sakari Kirjavainen
Foto Sakari Kirjavainen

Det var i det lilla och vardagliga som kåsören Veikko Huovinen hämtade inspiration för sin unika humor, och förvandlade vardagen till mustiga skrönor. I Huovinens utvalda gestaltar Ilkka Heiskanen Huovinens många karaktärer, med passion och värme. Med den skarpsynte betraktarens öga reser Heiskanen över vårt snurrande klot och filosoferar över människor, djuren och världen vi delar. Katter och baggar, dalripor och tallar, skyskrapor, järnvägar, liansvingare och sprintern Paraske. Fram träder den ena originella historien efter den andra, berättelser som roar, berör och får publiken att le igenkännande.

Huovinens utvalda är en komisk och driven föreställning baserad på Huovinens många kåserier. Ilkka Heiskanen verkar i Finland och är känd från teater, tv och film. 2011 fick han Jussi-priset för sin insats i filmen Hiljaisuus. Huovinens utvalda har spelats i Finland och fått fina recensioner. Föreställningen spelas på finska och textas till svenska. Huovinens utvalda ingår i Scen utan gränser - Rajaton näyttämö (http://www.scenutangranser.com/), en plattform för samarbete och branschutveckling inom scenkonst i Sverige och Finland.

Medverkande: llkka Heiskanen Regi: Sakari Kirjavainen

Turnéplan: 8 oktober Sandviken, 9 oktober Riksteaterhuset Hallunda, 10 oktober Södertälje Stadsscen, 13 oktober Skinnskatteberg, 14 oktober Norrköping, 16 oktober Finspång, 17 oktober Finlandsinstitutet Stockholm, 18 oktober Umeå Folkets Hus, 20 oktober Haparanda Folkets Hus, 22 oktober Sveateatern Sundsvall.

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/huovinens-utvalda).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/huovinensutvalda#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto Sakari Kirjavainen
Foto Sakari Kirjavainen
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye