Riksteatern

Välkommen till Bröderna Marx bisarra värld!

Dela
I en visuellt nyskapande och humorfylld föreställning får vi följa Harpo, Zeppo, Groucho och Chico på ett galet äventyr i ett politiskt omvälvande 30-tal med många starka paralleller till vår tid. I höst åker Bröderna Marx på turné med Riksteatern, premiären är i Jönköping den 11 oktober.
foto-Filip-Burman
foto-Filip-Burman

Bröderna Marx i scenkonsttappning är en hyllning till filmhistorien och bygger på Bröderna Marx galna upptåg med diamanter, frasande klänningar, och ett flärdfullt men samtidigt politiskt omvälvande 30-tal där vi anar en tidsanda som knyter an till dagens främlingsfientlighet. På scen får vi möta Harpo, Groucho, Chico, Zeppo och en lång rad andra karaktärer, som gör pjäsen till en helaftonsföreställning publiken sent ska glömma. Allt iscensatt med en nyskapande scenografi som för oss tillbaka i tiden.

- Jag blev inspirerad av Bröderna Marx galna värld, de levde också på 30-talet då ett rasistiskt krig höll på att bryta ut och då grupper ställdes mot varandra, säger Josette Bushell-Mingo. Men deras tid kanske inte är så annorlunda från vår egen egentligen, säger hon.

Det är Riksteaterföreningen Musik & Teater Vänner i Jönköping som arrangerar premiären i Jönköping den 11 oktober.

- Det är spännande att se en pjäs som utspelar sig på 30-talet men ändå känna igen sig och se hur historien upprepar sig idag, säger Sven-Inge Weidby från Musik & Teater Vänner i Jönköping. Vår historia angår oss alla och därför tror jag Bröderna Marx kommer att tilltala vår publik, säger han.

Om Bröderna Marx (http://www.riksteatern.se/brodernamarx): Juliette och Zeppo är älskande och vill gifta sig. Men mrs Stonebottom, Juliettes mamma, vill inte under några omständigheter se dottern gift med Zeppo. De förälskade rymmer till Paris för ett bröllop i all hemlighet. Men resan går inte på räls, vad är det för skugga som följer dem och vem förväxlar väskorna? Bröderna Marx är en varmt efterlängtad föreställning regisserad av Josette Bushell-Mingo som är konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater (http://tystteater.riksteatern.se/). Josette fick Minoritetsspråkpriset 2013 och Kruthmedaljen nr 28 av Sveriges Dövas Riksförbund.

Medverkande: Niklas Andersson, Sebastian Embacher, Robert Fransson, Juli af Klintberg, Alexei Svetlov och Johannes Wanselow Regi: Josette Bushell-Mingo

Turnéplan: 11 oktober Kulturhuset Spira Jönköping, 14 oktober Lunds Stadsteater, 17 oktober Folkets Hus Falun, 18 oktober Gävle Teater, 21 oktober Kiruna, 25 oktober Sagateatern Umeå, 9-11 november Södra Teatern Stockholm, 14 november Storsjöteatern Östersund, 15 november Sundsvalls Teater, 18 november Scalateatern Karlstad, 19 november Ludvika Folkets Hus, 21 november Örebro, 22 november Surahammars Folkets Hus, 26 november Kristianstad Teatern, 28 november Uddevalla, 1 december Stadsteatern Falköping, 2 december Stora Teatern Göteborg, 4 december Nyköping Teatern, 6 december Hallunda Folkets Hus

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/broderna-marx).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/brodernamarx#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto-Filip-Burman
foto-Filip-Burman
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye