Riksteatern

Världens mest kände same blir hyllad scenkonst

Dela
Nils-Aslak ”Ailu” Valkeapää har kallats världens mest kände same. Föreställningen Áillohaš – solens son är ett konstnärsporträtt och en poetisk hyllning till samernas nationalpoet Nils-Aslak Valkeapää. Föreställningen har spelat för utsålda hus i Finland och Norge och nu är det dags för Riksteaterturné, Kiruna Teater & Musikförening är först ut 26 november.
foto-Nico-Backström
foto-Nico-Backström

Nils-Aslak ”Ailu” Valkeapää är sedan länge den samiska kulturens förgrundsgestalt, och en älskad poet och konstnär. Han var även en enande kraft som stärkte samernas position i samhället, än idag är han en förebild för unga samer och en förnyare av jojktraditionen. Ari-Pekka Lahtis och Hanna Brotherus konstnärliga tolkning av Valkeapääs liv och gärning visar i upp en sida som inte tidigare är så känd, en mörkare sida. Pjäsen har blivit hyllad och spelat för fulla hus i Finland och Norge, men har på sina håll väckt starka reaktioner när den spelat i Lappland.

- Nils-Aslak Valkeapääs liv och konst är en viktig påminnelse om hur vi i de nordiska länderna behandlat vår ursprungsbefolkning, säger pjäsens ena regissör Ari-Pekka Lahtis. Valkeapää är ju närmast en legend bland samer och även om pjäsen har fått otroligt fint mottagande har det varit ganska känsligt att belysa vissa aspekter av hans liv. Men min och Hannas tolkning av hans liv är vår konstnärliga tolkning, inte en biografi, säger han.

Större delen av sitt liv tillbringade Nils-Aslak Valkeapää på scenen, han var en älskad poet och reste världen över och höll föreläsningar om minoritetens livsvillkor, Valkeapää vigde sitt liv åt att leva traditionellt och i samklang med naturen. I centrum för Áillohaš - solens son står hans identitet och livshistoria, i bakgrunden löper samernas levnadsöde som ett rättslöst ursprungsfolk. Föreställningen kretsar kring honom, en ung same som gestaltar naturens skönhet genom poesi, konst och musik. Áillohaš - solens son har spelat för fulla hus i Helsingfors och bland annat hyllats i Finlands största tidning Helsingin Sanomat. För sitt verk Solen min far, fick Nils-Aslak Valkeapää Nordiska rådets litteraturpris år 1991. Áillohaš - solens son är andra delen i hans trilogi, första delen var Den sista morgonstjärnan.

Áillohaš - solens son är ett samarbete mellan Finlands nationalteater, Ruska-ensemble, Beaivváš Sámi Našunálateáhter och Riksteatern. Föreställningen ingår i Scen utan gränser - Rajaton näyttämö, en plattform för samarbete och branschutveckling inom scenkonst i Sverige och Finland.

Medverkande: Iŋgor Ánte Áilu Gaup, Tiina Weckström, Jarkko Lahti, Mary Sarre Manus: Ari-Pekka Lahti Regi: Hanna Brotherus och Ari-Pekka Lahti Scenografi: Katri Rentto

Turnéplan: 26 november Kiruna Teater- & Musikförening, 28 november Gällivare, 1 december Jokkmokk Folkets Hus, 3 december Sagateatern Umeå, 5 december Surahammar Folkets Hus, 6 december Södra Teatern Stockholm

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/aillohas-solens-son-2).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/aillohas#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto-Nico-Backström
foto-Nico-Backström
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye