Riksteatern

Världens mest kända kärlekshistoria i pocketformat

Dela
William Shakespeares pjäs Romeo och Julia är en av väldens mest kända kärlekshistorier och har spelats på världens stora scener. Riksteatern och Malmö Operas förtätade version av Charles Gounods Romeo och Julia har kallats opera i pocketformat och kommer nu kunna glädja landets alla operaälskare när den ger sig ut på Riksteaterturné, turnépremiär 25 januari i Uppsala.

Gounods opera är i originalversion en föreställning i fem akter med en speltid på dryga tre timmar. I Wilhelm Carlssons bearbetning koncentreras handlingen på kärlekssagan mellan Romeo och Julia och resultatet är en två timmars förtätad operaupplevelse i Marcus Olsons futuristiska scenografi och renässansinspirerade kostym.

- I min uppsättning är kärleksrelationen i fokus, jag valde att ta bort mycket av det grandiosa ur originalverket som jag tycker skymmer den verkliga berättelsen, säger regissör Wilhelm Carlsson. Romeo och Julias kärlekshistoria är evigt aktuell och handlar om kärlekens kraft att skapa försoning men också om kärlekens nederlag, säger han.

Wilhelm Carlsson är känd bland annat för Nibelungens ring på Wermland opera 2011. På Malmö Opera har han tidigare regisserat Strauss Ariadne på Naxos och Verdis Otello.

Om Romeo och Julia: ”Jag vill leva” sjunger Julia i första akten just när hon möter Romeo. Strax därpå inser paret att de tillhör varsin adlig familj som ligger i fejd med varandra. De gifter sig i hemlighet med förhoppningen att familjerna ska försonas. Romeo och Julia är historien om två unga älskande och deras från början dömda kärlek, en historia om konsekvenserna av omogen blind passion, hat och fördomar

Romeo och Julia har under hösten spelat på Malmö Opera och även turnerat i Skåne. Nu är det dags för resten av Sverige att få njuta av detta klassiska drama som intim, förtätad kammaropera. Först ut på Riksteaterturné blir Uppsala, premiär 25 januari.

I rollerna: Romeo Thorbjørn Gulbrandsøy Julia Sanna Gibbs Greve Capulet Anton Eriksson Gertrud Ethel Schelin Hertigen av Verona / Broder Lorenzo Bengt Krantz

Regi och textbearbetning: Wilhelm Carlsson Musikbearbetning och arrangemang: Paula af Malmborg Ward Scenografi och kostym: Marcus Olson Ljus och ljusgrafik: Marcus Granqvist Produceras av Riksteatern och Malmö Opera i samarbete med Musik i Syd och Sveriges Körförbund.

Pressröster om Romero och Julia:

”En kliniskt effektfull - och ändå så mänskligt laddad kammarföreställning” Sydsvenskan

”Malmö Opera kan lägga ännu en framgång till sin turnéverksamhet, en verksamhet som förtjänar de amplaste lovord för sin ambition att göra bra opera tillgänglig för en större publik.” Skånska Dagbladet

”En liten rymdkapsel fylld med fransk romantisk opera.” Helsingborgs Dagblad

”Bra sång till folket” Kvällsposten

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/romeo-och-julia).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/romeoochjulia#turneplan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye