Riksteatern

Hyllade dramatikern Sofia Fredéns pjäs på Riksteaterturné

Dela
Solapan är hyllade dramatikern Sofia Fredéns pjäs om vänskap som sätts på prov, roller som ruckas och en frisk vind som förändrar allt genom att blåsa nytt mod i världen. Solapan, skriven för barn från fem år, spelas på teckenspråk och turnerar med Riksteatern under våren. Premiär i Bromma den 3 mars.

Varför kallar Solapan sin kompis Regnkappan för världens mest värdelösa varelse? Och varför är det så svårt med vänskap ibland? Dramatikern Sofia Fredén bjuder i sin pjäs på en rak och osminkad berättelse full av allvar och humor som lockar både barn och vuxna att reflektera över vänskap och hur vi är mot varandra. Solapan har premiär den 3 mars i Alviksskolan i Bromma och turnerar sedan vidare till ytterliga tolv orter.

- Vänskap inte alltid är snäll, och att vara vänner är inte alltid så lätt, säger Sofia Fredén. Det kan till och med gå så långt att man låser in sin vän för att få ha den kvar, säger hon.

Om Solapan: Solapan handlar om hur svårt det kan vara med vänskap, men det fantastiska i att kunna mötas som vänner trots att man är olika. Pjäsen vänder sig till barn från fem år och är en föreställning från Riksteaterns Tyst Teater som spelas på svenskt teckenspråk. Föreställningen har också en förinspelad röst som berättar inför varje scen. Manus är skrivet av Sofia Fredén känd för sina många barnpjäser och sin vuxendramatik. Hon har vunnit priser som bland annat Henning Mankell-stipendiet och Ibsenpriset.

Medverkande: Niklas Andersson, Rebecca Drammeh och Joakim Hagelin Adeby Regi: Charlie Åström

Turnéplan: Bromma, Örebro, Stockholm, Norrtälje, Sundsvall, Kalix, Vilhelmina, Skellefteå, Umeå, Umeå, Härnösand, Malmö, Västra Frölunda och Leksand. För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/solapan).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/forestallningar/solapan).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye