Riksteatern

Underfundigt drama om mod

Dela
Vad gör man när ingen förstår en, när de vuxna inte bryr sig och skolan bara känns tråkig och meningslös? Om detta handlar Paula McManus nyskrivna barnpjäs Tre under tallen som i vår åker på Riksteaterturné. Premiär 6 mars i Säffle.
Illustration-Mats-Sahlström
Illustration-Mats-Sahlström

“Det är ingen konst att vara modig om man inte är rädd” skrev Tove Jansson. Om just det handlar Paula McManus nyskriva pjäs Tre under tallen, som riktar sig till barn mellan 10-12 år. För vad är egentligen mod, vem räknas som modig och hur blir man det? I vår åker föreställningen ut på Riksteaterturné med start i Högalundskolan i Säffle den 6 mars.

- Föreställningen handlar om tre barn gör slut med vuxenvärlden och rymmer till skogs, säger pjäsens regissör Åsa Ekberg. Under det dygn de tillbringar under sin tall sätts deras vänskap på prov och de får var och en brottas med sitt eget "monster"; vågar jag stå för vad jag tycker och vem jag är? säger hon.

Tre under tallen kommer efter premiären 6 mars turnéra i skolor i hela Sverige .

Om Tre under tallen Tre kompisar har rymt till skogs för att de är orättvist behandlade, och för att äntligen få göra som de vill. Nu ska de bara göra upp en eld, göra upp en plan och göra upp med alla vuxna. Men när mörkret faller känns det inte längre lika självklart vad de vill. Ska de slänga mobilerna? Ska de stanna kvar i flera år? Eller ska de ge efter om de vuxna säger förlåt?

Tre under tallen är en pjäs om att stå upp för sig själv, och om olika typer av mod. Dramatikern Paula McManus skriver för både vuxna och barn. Hon ligger bakom Psykakuten på Kulturhuset i Stockholm, Kolla mej då! och Snöhumla på Unga Teater Västmanland. Hon är också känd som skådespelare, regissör och programledare i tv. För regin står Åsa Ekberg.

Medverkande: Eleanora DeLoughery Nordin, David Nordström och Joséphine Wistedt Manus: Paula McManus Regi: Åsa Ekberg Turnéplan: Säffle, Göteborg, Älvdalen, Mora, Sundsvall, Sollefteå, Junsele, Umeå, Tärnaby, Storuman, Skellefteå, Kalix, Vilhelmina, Robertsfors, Norrtälje, Hallstavik, Rimbo och Söderköping

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/tre-under-tallen).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/forestallningar/tre-under-tallen).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Illustration-Mats-Sahlström
Illustration-Mats-Sahlström
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye