Riksteatern

Andreas T Olssons rosade sufflör på Riksteaterturné

Dela
Andreas T Olsson blev uppmärksammad när han skrev och framförde monologen Sufflören – en teaterviskning som examensarbete på Stockholms dramatiska högskola. Uppsättningen blev så uppskattad att den direkt tog steget rakt in på Dramatens Lilla scen. Nu tar Andreas T Olsson och Sufflören – en teaterviskning steget vidare ut i landet på Riksteaterturné, turnépremiär 10 mars i Uddevalla.
foto-Roger-Stenberg
foto-Roger-Stenberg

Sufflören - en teaterviskning är en kärleksfull och personlig hyllning till teaterns verklighet - sedd från sidan. En varm och sorglig komedi där vi får möta en sufflör som faktiskt hittat sin perfekta plats i världen. Som trivs med att behövas som mest när han märks som minst. Och som älskar teatern och dess klassiska texter, men trivs sämre i världen utanför. Men tänk om teatern klarar sig utan honom?

- Jag har varit en kulturtant ända sedan jag var 13 år och hyser stor kärlek till de klassiska texterna och teaterns värld, säger Andreas T Olsson. Genom att skriva en pjäs ur en sufflörs perspektiv fick jag en naturlig ingång för att kunna använda delar av de texterna. Att pjäsen sen blev så uppskattad, och att jag nu får åka ut i landet på Riksteaterturné med den här texten känns helt fantastiskt, säger han.

På Dramaten har Andreas T Olsson fått hjälp av Gösta Ekman som ett extra regiöga, eller som de själva uttrycker det: ” V.I.S (Vän i salongen)”. Sufflören - en teaterviskning är en samproduktion mellan Riksteatern och Dramaten.

Medverkande: Andreas T Olsson, Inspelad röst: Frida Beckman

Konstnärligt team: Text, regi och scenbild: Andreas T Olsson Kostym: Barbro Hellsing Ljus: Arne Lindberget Mask: Mimmi Lindell V.I.S (Vän i salongen): Gösta Ekman

Pressröster om Sufflören - en teaterviskning: "Blixtrande intelligent. En stjärna har fötts på Dramaten." DN

"med enastående humor, fingertoppskänsla och tajming" SvD

"Fullkomligt lysande" Barometern

"ett fullfjädrat stycke teater" Västerbottens-Kuriren

Turnéplan: Uddevalla, Säffle, Karlstad, Lund, Kristianstad, Gävle, Sundsvall, Östersund, Eskilstuna, Halmstad, Piteå, Skellefteå

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/suffloren-en-teaterviskning).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/forestallningar/suffloren---en-teaterviskning).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto-Roger-Stenberg
foto-Roger-Stenberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye