Riksteatern

Fiberteknik skapar nya möjligheter för scenkonsten

Dela
Med en fördröjning på ett par millisekunder skapar de nya fibernäten möjligheter att interagera på stora avstånd, och det innebär att Riksteatern kan spela en pjäs på flera scener samtidigt i flera städer, live. Under en tredagarskonferens på Åland i april kommer deltagare från hela norden ta del av möjligheterna med digital teknik, fibernät och snabba projektioner inom scenkonsten. Konferensen Sharegarden äger rum 23-25 april.

Målet med Sharegarden är att sprida och utveckla ny teknik för scenkonsten. De branschöverskridande deltagarna i konferensen kommer från hela norden och är alla en viktig del för att ta tillvara på kunskapen som finns inom länderna. När näringsliv, utbildningsinstitutioner och scenkonstbranschen möts uppstår nya samtal, ny kunskap och nya erfarenheter.

- Riksteatern är en av världens största turnerande scenkonstorganisationer, så för oss är det här ett naturligt sammanhang att ingå i, säger Magnus Aspegren, vd på Riksteatern och en av talarna under dagarna. Om vi ska fortsätta vara en effektiv organisation, vara klimatmässigt smart och leverera scenkonst i högsta klass då gäller det att ta tillvara men också utveckla den nya tekniken för scenkonsten, fortsätter han.

Utbildningsdagarna genomförs inom nätverket TNT - Network for Theatre & New Technology som Riksteatern är en del av. Nätverket kommer att genomföra en rad workshops och seminarier under 2015 och 2016 med målet att sprida och utveckla ny teknik för scenkonsten. Att nätverket består av deltagare från hela norden är en viktig del för att ta tillvara på kunskapen som finns inom länderna. Det branschöverskridande nätverket är ytterligare en viktig komponent, när näringsliv, utbildningsinstitutioner och scenkonstbranschen möts uppstår nya samtal och kunskap. För att möjliggöra eventet har Riksteatern även samarbetat med företag som har spetskompetens inom den tekniska utvecklingen. Net Insight är ett av företagen som bidrar med både kunskap och material till dagarna.

Om Sharegarden: Utbildningskonferensen Sharegarden genomförs i Mariehamn, Åland den 23-25 april. Under dagarna genomförs två parallella program, ett för tekniker inom scenkonstbranschen och ett för övriga som arbetar inom scenkonstbranschen, utbildningsinstitutioner och näringsliv. Läs mer här (http://tnt.riksteatern.se/).

Arrangörer: Riksteatern (SE), Företagarna på Åland, Ålands Musikinstitut, NIPÅ, TNT Network for Theatre and New Technology, T7

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 070-528 99 15 gilda.romero@riksteatern.se

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye