Riksteatern

Detta är årets vinnare av Riksteaterns stipendier!

Dela
Just nu pågår Riksteaterns kongress i Göteborg. Under lördagskvällen fick fem stipendiater i fem kategorier ta emot en statyett, ett diplom och 20 000 kronor. Stipendiaterna har blivit har blivit framröstade av hela Riksteaterrörelsen.
foto-Fredrik-Sjoberg
foto-Fredrik-Sjoberg

Detta är vinnarna av Riksteatern stipendier:

Årets eldsjäl Med sin smittsamma energi gör Jesper Forsberg ett oförglömligt intryck på de han möter. Glatt, nyfiket och engagerat delar han med sig av sina erfarenheter och ställer alltid upp för att Ludvika teaterförening ska locka fler unga ideella krafter till sig. En oumbärlig och inspirerande kraft full av Riksteaterglädje.

Årets förening Med smittsam passion, drivkraft och värme bjuder Robertsfors Teater & Musik ortsbefolkningen på ett gediget utbud av musik och teater. Alltid lika välkomnande tar de emot de turnerande ensemblerna som bjuds på fantastisk mat, fulla salonger och stor gemenskap. En inspirerande ideell kraft som höjer livskvaliteten för många och verkar som gott exempel för arrangörer runt om i Sverige.

Årets anställd Meta Tunell är en sann kämpe som har visat stort engagemang och ovärderligt kunnande under sina hittills 16 år som producent på Umeå Teaterförening. Genom åren har antalet arrangemang blivit fler än det går att räkna till, men Metas energi är alltid den samma. Under Kulturhuvudstadsåret gav hon allt som projektledare för Nycirkusfestivalen som blev en av årets stora höjdpunkter.

Årets artist Dawn Jani Birley är en skådespelare av sin tid - smart, generös, hängiven och stolt över sin döva identitet. Utöver det möjliggör hon för oss andra att lära känna oss genom konstnärligt utforskande. Många kan vittna om Dawns förmåga att leda, inspirera och visa tålamod, något som gör det till en sann och total konstupplevelse att få arbeta med henne. Medverkade i föreställningen När Vinterns Stjärnor Lyser Här under 2014.

Årets Wild Card Många meter av sammet, slöja och siden har gått mellan Christina Engelmann fingrar och blivit kostymer och nu tillverkar hon allt från fonder till tak i nästintill alla Riksteaterföreställningar. En arbetsmyra som skapar det osannolika i det dolda och som är en oumbärlig kraft och konstnär inom Riksteatern. Hon utmärker sig med sitt yrkeskunnande, outtröttliga energi och smittande lugn. För det är hon väl värd ett erkännande!

Pressbilder kan du ladda ner här (http://mediabank.riksteatern.se/blog/category/ovrigt/stipendiater-2015):

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 08-531 99 354 Mobil: 073-764 43 83 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto-Fredrik-Sjoberg
foto-Fredrik-Sjoberg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye