Riksteatern

Skådespelarelit i hemligstämplad pjäs om det fria ordet

Dela
Vad har Eva Röse, Özz Nûjen, Björn Kjellman, och Stina Ekblad, gemensamt? De kommer i höst ställa sig på en teaterscen utan att ha en aning om vad de ska framföra. Ingen har läst texten, inga repetitioner, ingen regissör. På ett bord ligger ett kuvert med ett manus som är hemligstämplat. Vit kanin Röd kanin är ett vittnesmål om det fria ordet, i höst på Riksteaterturné. Premiär 1 september i Linköping.

Vit kanin Röd kanin är en personlig berättelse med universell igenkänningsfaktor. Manuset är skrivet av iranske dramatikern Nassim Soleimanpour under utreseförbud från Iran, något som genomsyrar verket. För varje ort på turnén, gör en ny skådespelare entré på scen med samma förutsättningar; ingen har läst texten, inga repetitioner, ingen regissör. På ett bord ligger ett kuvert med ett hemligstämplat manus. Här börjar föreställningen, och publiken får uppleva ett teaterexperiment som spelats framgångsrikt på över 15 språk.

- Jag fick frågan att vara med i Vit kanin Röd kanin från Riksteatern vid en tidpunkt i mitt liv då jag verkligen ville utsätta mig för något nytt, spännande och oväntat, säger Eva Röse. Som vuxen är det ju så ovanligt att man får gå på snötäckta fält som ingen gått på tidigare, och jag älskar det. Så jag hoppas på en fullsatt salong och säger bara: bring it on!, säger hon.

- När jag skrev pjäsen saknade jag pass för jag hade vägrat att göra militärtjänsten, säger pjäsens författare Nassim Soleimanpour. Föreställ dig att du är på en öde ö och vill kommunicera. Hur gör man då? Hittar en flaska, stoppar i ett meddelande och kastar flaskan i havet. Pjäsen är en flaskpost. Och pjäsen i sig, är svaret på, varför jag skrev den, fortsätter han.

Medverkande: Eva Röse, Johan Ulveson, Özz Nûjen, Lasse Beischer, Lo Kauppi, Athena Farrokzhad, Johannes Bah Khunke, Filip Tallham, Björn Kjellman, Marika Lagercrantz, Stina Ekblad, Maria Lundqvist.

Turnéplan: SEPTEMBER 1 Linköping, Sagateatern • Eva Röse 24 Östersund, Storsjöteatern • Johan Ulveson

OKTOBER 5 Stockholm, Södra Teatern • Özz Nûjen 6 Arvika, Filmhuset Palladium • Lasse Beischer 24 Falun, Dalateatern • Lo Kauppi 27 Kalmar, Kalmar Teater • Athena Farrokzhad 28 Växjö, Växjö Teater • Johannes Bah Khunke

NOVEMBER 10 Luleå, Norrbottensteatern • Filip Tallham 16 Karlstad, Arenan • Björn Kjellman 18 Hemlig ort • Marika Lagercrantz 30 Umeå Folkets Hus, Studion • Stina Ekblad

DECEMBER 1 Nordmaling, Oasen • Maria Lundqvist

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/forestallningar/vit-kanin-rod-kanin/).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 073-764 43 83 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye