Riksteatern

Sökes: deltagare till världens största performance för klimatet

Dela
1000 personer, 4500 km, 21 dagar – I november startar Run for your life, ett direktsänt stafettlopp för en hållbar miljö som tar sin början i Arktis och avslutas på klimatmötet i Paris. Nu söker initiativtagaren Riksteatern deltagare i Sverige, Danmark, Tyskland, Holland och Frankrike. Loppet startar 9 november i Kiruna.
foto Jonas Esteban
foto Jonas Esteban

I december håller FN en av vår tids viktigaste klimatkonferenser, COP21. Under tolv dagar samlas världens ledare i Paris för att förhandla vår om planets framtid. Med Run for your life vill Riksteatern och en stor mängd samarbetspartners uppmana allmänheten och makthavarna till att ta ett större klimatansvar. Allt filmas och sänds live på runforyourlife.nu. Varje deltagare kommer att berätta sin egen historia och sina personliga skäl till varför hen har valt att medverka.

Riksteaterns teaterchef Måns Lagerlöf om varför Riksteatern satsar på klimatprojektet Run for your life:

- Jag funderar ofta på hur vi ska få människor att hålla ihop i en värld som blir allt mer polariserad och där vi har stort behov av övergripande globala beslut, säger Måns Lagerlöf. Run for your life binder samman personliga, lokala och globala berättelser om vår relation till planeten vi lever på. Formen är en klassisk stafett, innehållet är tusen människors personliga berättelser och vilja till förändring. Nu lämnar vi för en stund teatersalongerna och tar upplevelsen ut på gatan, säger han.

En historisk insats Stafettpinnen kommer att passera 1000 personer på vägen från Kiruna till Paris. 1000 personer som alla berättar om sin ingång i klimatfrågan. Varför är klimatfrågan akut och varför måste vi springa för våra liv? Anmälan görs på runforyourlife.nu och urvalet görs löpande under september. Hela stafetten streamas direkt på hemsidan där också varje deltagares klimatberättelse kommer att publiceras.

Medverkande i urval: Lena Endre, ÖFA-Kollektivet, Heidi Andersson, Emil Jensen, Barbados, Elisabeth Olsson Wallin, Sverker Sörlin, Ulrika Westerlund, mfl. Konstnärlig ledning: Lisa Färnström Turnéplan: 9-30 november, från Kiruna till Paris Samarbetspartners i urval: Greenpeace (http://www.greenpeace.org/sweden/se/), Jordens vänner (http://www.jordensvanner.se/), Naturskyddsföreningen (http://www.naturskyddsforeningen.se/), PUSH Sverige (http://pushsverige.se/), Världsnaturfonden WWF (http://www.wwf.se/), Fredrika Bremer Förbundet (http://www.fredrikabremer.se/sv.html), 350.org, Vårruset (http://www.varruset.se/start/), Supermiljöbloggen (http://supermiljobloggen.se/), Klimatmagasinet Effekt (http://effektmagasin.se/), Klimataktion (http://klimataktion.se/), Stormvarning (http://stormvarning.org/) mfl.

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/run-for-your-life).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/sidor/run-for-your-life).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 073-764 43 83 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto Jonas Esteban
foto Jonas Esteban
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye