Riksteatern

Äntligen opera för alla!

Dela
När operasångerskan Karolina Blixt blåser nytt liv i klassisk konstmusik kan alla förstå och njuta av opera. Och när hon nu åker på Riksteaterturné med sin föreställning Opera für Alle får hela landet en chans att upptäcka att opera faktiskt kan vara för just alla! Premiär 25 september i Örnsköldsvik.
Foto-Carl-Thorborg
Foto-Carl-Thorborg

Är verkligen opera någonting för alla? Med föreställning Opera für Alle vill Karolina Blixt slå hål på våra fördomar och skapar en operaföreställning som passar både operaälskare och de som går på opera för första gången. Alla kan njuta av opera när den framförs i hennes oväntade, dramatiska och humoristiska tappning. Med en fantastisk röst och dramatisk talang tar hon oss med in i en annorlunda operavärld, en operavärld i Karolina Blixts egen tappning där hon utforskar operamusikens inneboende möjligheter.

- Jag tror att opera ofta förknippas med vissa platser och scener som bara når de redan operafrälsta. Därför har jag velat ta den här otroligt häftiga musiken till andra scener där publiken kan få en annan närhet till musiken än vad den kanske får på en klassisk operascen, och det har publiken älskat, säger Karolina Blixt.

Om Opera für Alle: I Opera für Alle framför operasångerskan Karolina Blixt en rad välkända musikstycken. Sånger ur verk som Carmen, Don Giovanni, Trollflöjten och Barberaren i Sevilla får ny livskraft när hon möter sin publik. På scen ser vi Karolina Blixt tillsammans med pianisten Samuel Skönberg.

Om Karolina Blixt: Karolina Blixt är utbildad på Operahögskolan i Stockholm (2007) och har sjungit på de stora opera- och konsertscenerna runt om i Sverige och Europa. Men hon drivs också av att göra klassisk konstmusik tillgänglig för fler än de redan invigda. Hon vill hitta komplement till institutionsscenerna, konsertsalarna och operahusen. 2013 satte hon därför upp föreställningen Opera für Alle på Klara soppteater i Stockholm där den har spelat för fulla salonger. Hon har även spelat den på Helsingborgs Stadsteater och Ulriksdals Slottsteater och nu får hela Sverige möjlighet att se föreställningen när den åker ut på turné med Riksteatern.

Presscitat om Karolina Blixt:

"...hon visar sig inta scenen med samma imponerande pondus och elegans som tidigare, i helt väsensskilda roller" SVD

"Blixt är inte bara operautbildad sångerska, hon har också dramatisk talang och fantastisk scennärvaro..." UPPSALA NYA TIDNING

Turnéplan: 25 september Örnsköldsvik, 28 september Storuman, 29 september Sorsele, 30 september Skellefteå, 6 oktober Luleå, 9 oktober Norsjö, 17oktober Säter, 19 oktober Jönköping, 20 oktober Jönköping, 24 oktober Varberg, 26 oktober Partille, 30 oktober Lidköping, 3 november Hofors, 6 november Norrköping, 14 november Falköping, 17 november Lund, 23 november Lessebo, 24 november Mullsjö, 28 november Karlskrona, 30 november Surahammar, 9 december Kristianstad, 10 december Karlskrona

För pressbilder se Riksteaterns mediabank.

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web.

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 073-764 43 83 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Foto-Carl-Thorborg
Foto-Carl-Thorborg
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye