Riksteatern

Hyllad uppväxtmonolog på Riksteaterturné

Dela
24-åriga stjärnskottet Maria Nohras hyllade monolog Min mammas dotter handlar om en ung tjejs uppväxt. Om skillnader i kulturkoder, stoltheten över att tillhöra två kulturer och den eviga kärleken till en mamma som ständigt bryter mot oskrivna regler. Sprudlande ordväxlingar blandas med boxning, dans och Beyoncé. Premiär 29 september på Riksteatern i Hallunda.
foto-Roy-Nehme
foto-Roy-Nehme

Föräldra- barnrelationer kan vara nog så komplicerade. Inte mist om man har en mamma som slåss med en toffla, tvingar en att ta med sina kusiner på första dejten och som inte kan gå in i en affär utan att pruta. Stjärnskottet Maria Nohras hyllade monolog handlar om en ung tjejs uppväxt. Med personliga berättelser, riktiga knockouts och en fantastisk publikkontakt berättar hon med humor och allvar om skillnader i kulturkoder, svårigheten och stoltheten över att tillhöra två kulturer och den eviga kärleken till en mamma som bryter mot det svenska samhällets oskrivna regler.

- Min mamma är den jag älskar mest men också den jag har mest konflikter med. Jag tror att alla som har en mamma känner igen sig i den dubbla känslan, vilket också har varit min utgångspunkt när jag skrev föreställningen, säger Maria.

Skådespelaren Roy Nehmé har regisserat föreställningen och Farnaz Arbabi, konstnärlig ledare på Unga Klara, har agerat regiöga.

Om Maria Nohra: Maria Nohra är utbildad på Stockholms Elementära Teaterskola och Min mammas dotter är hennes examensföreställning. Hon har tidigare jobbat som programledare på Sveriges Radio och som 15-åring blev hon svensk mästare i boxning i sin viktklass.

Presscitat:

”Du har berört det innersta i mig” /”Det här är det bästa jag sett” / ”Du får mig att vilja våga vara mig själv” -Publikröster

”Maria Nohra är så mångsidigt begåvad att man baxnar./…/ Strindberg deklarerade att ”min eld är den största i Sverige”. Det stämmer inte längre.” -Corren

Turnéplan: 29-30 september Botkyrka, 5 oktober Ovanåker, 7 oktober Umeå, 9 oktober Piteå, 10 oktober Luleå, 12 oktober Jokkmokk, 15 oktober Norrtälje, 16 oktober Norrtälje, 19 oktober Alingsås, 20 oktober Uddevalla, 21 oktober Halmstad, 22 oktober Halmstad, 23 oktober Halmstad, 2 -13 november Kristianstad, 16 november Markaryd, 17 Kalmar, 18 november Karlskrona, 19-20 november Olofström

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/min-mammas-dotter).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/forestallningar/min-mammas-dotter).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 073-764 43 83 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto-Roy-Nehme
foto-Roy-Nehme
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye