Riksteatern

Världspremiär för dansföreställningen Intergalactic Underwater Palace

Dela
Riksteatern fortsätter sin framgångsrika satsning på dans för barn och unga. Efter tidigare succéer som Bartolomeo, Rosa Brus och Kamuyot är det nu dags för uruppförandet av Intergalactic Underwater Palace. Dansöreställningen ges i samarbete med Cullbergbaletten och spelar för mellanstadiet runt om i Sverige. Urpremiär i Umeå 29 september.

Riksteatern fortsätter att satsa på dans, denna gång med uruppförandet av Intergalactic Underwater Palace. Med koreografen Sebastian Matthias nya verk får vi en lekfull och medryckande föreställning som utmanar barnens sinnen. Där deras lekfullhet blir en del av föreställningen, i en scenografi som samspelar med både publik och dansare, som påverkar - och blir påverkad av - publikens och dansarnas rörelser.

- Intergalactic Underwater Palace handlar om sinnesintryck och om en resa genom olika världar, säger Sebastian Matthias. Jag är nyfiken på hur olika intryck som egentligen inte hör ihop påverkar varandra, fortsätter han.

Riksteaterns danschef Mia Larsson om satsningen på dans för barn och unga:

- Riksteatern har en stark tradition av att ta scenkonst för barn och unga på allvar, som danschef är jag glad och stolt över att vi fortsätter den traditionen, säger hon. Och att Riksteatern nu kan erbjuda barn och unga i Sverige en världspremiär av en internationell koreograf visar vilken stark position dansen har, fortsätter Mia Larsson.

Sebastian Matthias är utbildad vid Juilliard i New York. Han är internationellt verksam som koreograf och Intergalactic Underwater Palace blir hans första verk i Sverige. Dansföreställningen är en samproduktion mellan Riksteatern och Cullbergbaletten.

Medverkande: Dansare: David Nondorf, Oskar Landström, Malika Ali, Madeleine Tell. Musiker på turné: Ida Lundén. Konstnärligt team: Koreograf: Sebastian Matthias, Scenograf & kostymör: Johanna Mårtensson, Tonsättare/musiker: Ida Lundén

Turnéplan: 29-30 september Umeå, 5-6 oktober Övertorneå, 12-16 oktober Härnösand, 19-20 oktober Västerås 22-23 oktober, Sundsvall, 3-4, 6, 9 november Botkyrka, 11-13 november Valdemarsvik, 16-17, 19-20 november Gagnef, 27, 30, november Lindesberg, 1,3-4, 7-8 december Lindesberg

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/intergalactic-underwater-palace).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/forestallningar/intergalactic-underwater-palace).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 073-764 43 83 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye