Riksteatern

Modig föreställning om teaterns magi

Dela
”Jag drivs av lusten att se att alla har riktigt, riktigt roligt!”. Detta var den finska skådespelaren och regissören Emmi Jurkkas motto. Och det är också mottot för föreställningen där hennes liv på teatern skildras av skådespelaren Erkki Saarela. Det finska gästspelet Ilta Emmin kanssa/En kväll med Emmi har Riksteaterpremiär 1 oktober på Riksteatern i Hallunda.
foto-Aino-Ojanen
foto-Aino-Ojanen

I föreställningen Ilta Emmin kanssa får vi möta en av finsk teaters största stjärnor, Emmi Jurkka. Emmi Jurkka (1899-1990) hade en lång och innehållsrik karriär inom den finska teatervärlden. Sammanlagt arbetade hon som skådespelare och regissör i mer än sex decennier. 1953 startade hon Teatteri Jurkka där hon ledde verksamheten i sammanlagt mer än 30 år. Emmi porträtteras med humor och värme av den välkända skådespelaren Erkki Saarela som med hjälp av sång och skratt ger liv åt Emmis minnen och erfarenheter. Föreställningen är ett gästspel från Teatteri Jurkka i samarbete med produktionsbolaget Produmo. Den spelas på finska och textas till svenska. Om Riksteaterns finska gästspel: Riksteaterns finska gästspel är en framgångssaga och spelar ständigt för utsålda hus. Sedan 2005 har Riksteatern ett tätt utbyte med Finland inom scenkonst med återkommande gästspel i både Sverige och Finland.

Presscitat om Ilta Emmin kanssa/En kväll med Emmi: "Man har gjort en modig och skicklig föreställning om skådespeleriets konst och möjligheter, på många plan, genom många epoker. Samtidigt har man greppat ett rejält sekel av finsk teaterhistoria.” -Helsingin sanomat " Det levande kroppsspråket, de talande blickarna, de plötsliga skrattanfallen, de bortglömda namnen, de spontana trudelutterna och de koketterande dansstegen gör att det på scenen uppstår äkta energi i Emmis anda." -Turun Sanomat Turnéplan: 1 oktober Botkyrka, 3 oktober Haninge, 4 oktober Enköping, 6 oktober Eskilstuna, 7 oktober Södertälje, 8 oktober Hallstahammar, 9 oktober Norrköping, 11 oktober Olofström, 13 oktober Skövde, 14 oktober Fagersta, 15 oktober Falun, 18 oktober Piteå, 20 oktober Umeå, 22 oktober Gävle

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/Ilta-emmin-kanssa).

För mer detaljerad turnéplan se Riksteaterns web (http://www.riksteatern.se/forestallningar/ilta-emmin-kanssa---en-kvall-med-emmi).

Presskontakt: Gilda Romero PR-ansvarig Riksteatern Tel: 073-764 43 83 gilda.romero@riksteatern.se

Bilder

foto-Aino-Ojanen
foto-Aino-Ojanen
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye