Riksteatern

Tragikomisk helkväll med Nour El Refai och Moa Svan

Dela

[image]

Långt ifrån de sociala mediernas filtrerade glättighet och glamour bjuder Riksteaterns vårrepertoar på den ärliga och vassa En komisk depression av och med Nour El Refai. Med inledning av Moa Svan utgör kvällen en äkta och tankeväckande inblick i vardagen hos alla dem som på ett eller annat sätt befinner sig utanför våra snäva normer. Föreställningen, som är en blandning av stand-up och soloshow, har premiär den 16 februari i Linköping och beger sig sedan ut på Sverigeturné.

- Föreställningen handlar om när jag var ledsnast i världen. Året var 2012 och jag skickade 4000 fylle-sms i veckan. Mamma flyttade till Dubai och jag köpte en katt. Jag drog hem olika snygga människor och lekte flickvän några dagar och sen ringde jag aldrig igen. Jag var ett as! Men ett roligt as. Alla blev kära i mig. Men det hjälpte inte. Det enda som gjorde mig lite glad var naturfilm och O’boy. Och Jalmert (katten), säger Nour.

Ståuppkomikern Moa Svan inleder kvällen och ger en humoristisk men samtidigt personlig inblick i sitt liv.

- Jag brukar prata om sånt som händer med mig just nu och sånt som känns viktigt, så min del kommer handla om barn och föräldraledighet. Min erfarenhet har varit att man som lesbisk får lite för många frågor. ”Hur gick det till när ni skaffade ert barn?” Det är ju en väldigt privat fråga, men som jag kan få när som helst, och som inte alls ställs till heteropar på samma sätt.

Tillsammans bjuder Moa Svan och Nour El Refai på humor och allvar, igenkänning och förtroende - allt för en trogen publik som de båda menar utgör den skara av människor som det känns tryggast att prata med.

Nour El Refai slog igenom med sitt eget dolda-kameran-liknande humorprogram Raj Raj på TV4 och har sedan dess medverkat som programledare och skådespelare i en rad tv-, radio- teater- och filmproduktioner. Hon har redan bockat av mycket: sommarpratare i P1, programledare för Melodifestivalen och nu senast Lillebror i Karlsson på taket på Göteborgs Stadsteater.

Moa Svan debuterade som ståuppkomiker 2005 och har varit programledare för en rad program i P3, bland annat P3 Homo. Hon ledde invigningsgalan av Stockholm Pride 2010 och 2011. 2014 nominerades hon till Årets komiker på Svenska Stand up-galan och 2015 debuterade hon som författare med den uppmärksammade fotbollsboken ”Det riktiga landslaget”.

- Nour El Refai och Moa Svan är två starka röster, med hög angelägenhetsgrad och stort hjärta, och som vi tror kan hitta en publik vi bryr oss mycket om, säger Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

För ytterligare information om produktionen: http://scenkonstportalen.riksteatern.se/produktion/3278

För pressbilder: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/en-komisk-depression

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye