Riksteatern

Stereotypa föreställningar och balettformade hjärnor

Dela

[image]

2 mars är det Riksteaterpremiär för Measured Moments, en dansmonolog där koreografen och dansaren Sandra Medina brottas med sociala instruktioner, stereotypa föreställningar och balettformade hjärnor. Föreställningen prövar hur din kropp anpassar sig till historisk makt och rasistiska fördomar.

Den hyllade dansmonologen Measured Moments är en humoristisk och tankeväckande föreställning där dans och teater blandas för att få publiken att reflektera kring sociala förväntningar.

- Measured Moments handlar om oss och våra kroppar. Jag menar på detaljnivå, hur våra kroppars muskulatur arbetar hårt för att klara anpassningen till samhällets normer och förväntningar på oss, och om hur de här förväntningarna är olika beroende på vilken kropp vi har. Kön, klass och hudfärg spelar till exempel in. Det blir som en fysisk reflektion vi gör tillsammans, säger Sandra Medina som både koreograferat och själv framför föreställningen.

Föreställningen är indelad i två akter. Första akten är en dansmonolog och i den fristående andra akten tas publiken med på en guidad tur i sig själva. Via instruktioner i sina smartphones och hörlurar får publiken prova sociala koreografier och stereotypa fördomar, m lekfullt men med ett stort allvar.

Den intressanta gränsöverskridande formen har hyllats och bidrog till att Measured Moments blev utvald till Scenkonstbiennalen 2015. Föreställningen är skapad av Sandra Medina och BastardProduktion inom ramen för NPP på DOCH, det vill säga nya performativa praktiker på Dans och cirkushögskolan.

Measured Moments turnerar med Riksteatern i hela Sverige mellan 2 mars och 12 maj. För full turnélista se http://riksteatern.se/forestallningar/measured-moments/

På scen: Sandra Medina. Sandra Medina är skådespelare och dansare. Hon har varit verksam vid bland annat Teater Tribunalen, Riksteatern, Cirkus Cirkör, Stockholms Stadsteater, Dansens hus och Moderna Dansteatern. Tillsammans med andra scenartister driver hon gruppen BastardProduktion. Sandra är utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm och Kungliga Svenska Balettskolan. Under 2000-talet gjorde hon sig känd som en av huvudrollsinnehavarna i den populära ungdomsserien Spung.

Konstnärligt team: Av: Sandra Medina/Bastardproduktion. Scenrum/kostym/loppa: Hanna Cecilia Lindkvist. Konstruktion av hemsida som används i akt 2: Nicklas Wedin.

Producent: Riksteatern

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye