Riksteatern

Uppmärksammad berättelse om tre afghanska kvinnoöden på turné med Riksteatern

Dela

[image]

En av Riksteaterns mest gripande föreställningar under våren är Sitaraha - stjärnorna, av manusförfattaren och skådespelaren Monirah Hashemi. Ensam på scen berättar hon med hjälp av skådespeleri, musik och dans om tre afghanska kvinnors levnadsöden från olika tidsepoker, fram till i dag. Premiären äger rum i Linköping den 8 mars.

Sitaraha - stjärnorna handlar om kvinnor i Afghanistan i olika tidsepoker och olika krig. Men i stället för att fokusera på krigen fokuserar Monirah Hashemi på vad som händer med kvinnorna i krigen. Vi möter Halima, som ska stenas för att ha blivit våldtagen av sin styvson, Gul Belgum som har förlorat sin familj i kriget 1892 och Sara som lever i 1980- talets brutala inbördeskrig. Genom dessa tre kvinnoöden berättas ett vackert sammanvävt vittnesmål, en kvinnohistoria och kamp.

- Kvinnorna i Sitaraha skulle kunna leva var som helst i världen. Kvinnor överallt är sammanlänkade. Om någon lider någonstans bör vi känna ett ansvar, säger Monirah Hashemi.

Monirah Hashemi, som spelar pjäsens alla roller, växte upp som afghansk flykting i Iran men flyttade tillbaka Afghanistan 2004 när att hon och hennes syskon inte fick studera vidare i Iran.

Väl tillbaka i sitt hemland bestämde Monirah sig för att bli skådespelerska, ett ovanligt och riskfyllt yrke för en kvinna i Afghanistan. Hon startade sitt eget teaterkompani och har sedan dess med teatern som verktyg mött kvinnogrupper runt om i Afghanistan och lyft frågor om kamp och identitet.

Sitaraha - stjärnorna skrev Monirah 2013, samma år som hon flyttade till Sverige, och sedan dess har föreställningen spelats på scener i Sverige och USA. Sommaren 2015 blev hon även inbjuden till att spela Women Playwright International Conference i Kapstaden - ett event som samlat kvinnliga regissörer världen över sedan 1988.

Produktionen är ett samarbete mellan Teater DOS, Simorgh Film från Afghanistan och Riksteatern Värmland. Föreställningen spelas på svenska med sånger på Dari.

För bilder: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/sitaraha

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye