Riksteatern

Succéföreställning hyllar människans oanade styrka

Dela

[image]

Den kritikerrosade dansföreställningen Before I Change My Mind har Riksteaterpremiär 15 mars. Den livgivande utandningen och det vacklande tillståndet innan ett beslut tas står i fokus i Helena Franzéns hyllade föreställning.

- Titeln syftar på det där ögonblicket när du bara gör någonting, innan du ångrar dig. Du kan fortfarande välja flera olika vägar, men snart måste du ta det slutgiltiga beslutet, säger Helena Franzén, koreografen bakom Before I Change My Mind.

Specialkomponerad musik, fyra dansare och en musiker bildar den poetiska och finstämda föreställningen Before I Change My Mind. Det är en föreställning som lever kvar och som du sent kommer glömma.

Temat för föreställningen är andningen, dess styrka och egenskaper. Fascinationen för kroppen och vad den kan åstadkomma med hjälp av bemästrad andning. står i fokus i Helena Franzéns uppmärksammade föreställning.

- Andningen symboliserar människans inneboende, ofta osynliga styrka, berättar Helena Franzén. Hos människor finns ofta en oanad kraft som syns först i oväntade och trängda situationer.

Before I change my mind turnerar med Riksteatern 15 mars till 28 april. För full turnéplan se http://www.riksteatern.se/forestallningar/before-i-change-my-mind/

Om föreställningen: Before I Change My Mind spelades första gången på Dansens Hus där den blev väl mottagen av både publik och recensenter. Musiken är helt och hållet specialkomponerad och bygger på en mjuk basgång som kombineras med olika blås- och stränginstrument.

På scen: Dans: Åsa Lundvik Gustafson, Moa Westerlund, Maria Nurmela och Martha Galvez Moncasi. Musiker: Anton Svanberg

Konstnärligt team: Koreografi: Helena Franzén. Musik: Jukka Rintamäki. Ljus: Carina Gedeon. Kostym: Minna Palmqvist

Presskontakt:

Amanda Borg

073 541 28 58

amanda.borg@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye