Riksteatern

Kärlek och gemenskap i fokus i Två kvinnor och havet

Dela

[image]

Den 4 april har Riksteatern premiär för Två kvinnor och havet, ett gästspel från Lahti Stadsteater. Föreställningen är ett stämningsfullt relationsdrama, baserat på Tove Janssons roman Rent spel, där kärlek och konstnärskap står i fokus.

I Två kvinnor och havet får vi möta Mari och Jonna, två sjuttioåriga konstnärer som delar livet, arbetet och en ö mitt i havet. Klippor och hav skapar en idyllisk fond, fönstren vetter mot alla väderstreck och en motorbåt ligger på en perfekt plats, precis som fiskenätet.

I Två kvinnor och havet står kärleken och gemenskapen i centrum. Genom de två kvinnorna diskuteras längtan efter självständighet, bekräftelsebehov och vardagen tillsammans. Föreställningen beskriver på ett stämningsfullt sätt vad det innebär när två personer delar livet.

- För mig har det varit viktigt att de två kvinnorna verkligen får ta plats i föreställningen samtidigt som vi har försökt bibehålla det man älskar från Tove Janssons berättelser, säger Sanna Lavaste, regissör för Två kvinnor och havet.

Tove Jansson är en av vår tids mest älskade författare. Två kvinnor och havet är baserad på hennes bok Rent spel som sägs ha vissa självbiografiska inslag.

Två kvinnor och havet är en del av det långsiktiga samarbetet inom scenkonst mellan Sverige och Finland. Föreställningen spelas på finska och textas till svenska.

På scen: Eeva-Kirsti Komulainen, Ritva Sorvali, Saana Hyvärinen och Aki Raiskio.

Konstnärligt team: Av: Tove Jansson, Pipsa Lonka. Regi: Saana Lavaste. Översättning till finska, dramaturgi: Pipsa Lonka. Textdramaturgi: Emilia Pöyhönen. Scenografi, kostym: Jonna Kuittinen. Ljusdesign: Claes Aller och Kari Laukkanen. Ljud: Jukka Vierimaa. Video (foto, klipp): Antti Rautava.

Producent: Ett gästspel från Lahtis Stadsteater, turnerar med Riksteatern

Pressbilder: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/tva-kvinnor-och-havet

Presskontakt:

Amanda Borg

(+46) 73 541 28 58

amanda.borg@riksteatern.se

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Urfolkskoreografer utforskar futurism och kulturella mellanrum i residenset Jårrh i Dearna (Tärnaby)23.5.2024 11:57:50 CEST | Pressmeddelande

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Dearna (Tärnaby). I juni anländer Baden Hitchcock från Australien, med rötter från Papua New Guinea och öregionen Torres Strait, för att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”. I juli är det dags för koreografen Tanja Andersson från Ubmeje (Umeå) med rötter i Sápmi och Tornedalen, att inleda ett samarbete med kompositören Ánndaris Rimpi.

Dansfest om queera begär på sommarturné i Sverige6.5.2024 10:11:04 CEST | Pressmeddelande

Tre dansare och en DJ bjuder upp till den populära iranska dansformen Baba Karam. Här möts Bollywood, klubbmusik från västra Asien och persisk berättartradition. Med fokus på queera dansminnen lyfts den gemensamma dansens roll i exilen. Föreställningen spelar under sommaren på festivaler runt om i Sverige och tar bland annat plats mellan partiledartalen i Almedalen. Ett samarbete mellan Riksteatern och konstgruppen Ful.

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye